"Brokeback Mountain" door Droombeertje

Titel:  Brokeback Mountain
Auteur:  Droombeertje
Datum:  17 mrt 2006
Revisie:  -
Gelezen:  4437

Brokeback Mountain

Nee, ik ga geen filmrecensie schrijven. Ik ga gewoon mijn mening en gevoel proberen te beschrijven. Het gevoel wat ik bij die film had dan wel te verstaan.

Ik had eerst op het Internet een trailer gezocht. Vol interesse en overgave heb ik hem bekeken. Er was een zinnetje wat me heel erg opviel in dat stukje. "If you can't fix it, you gotta stand it." Ennis zei het tegen Jack bij de zoveelste (stiekeme) ontmoeting op Brokeback Mountain. Betekent zoveel als: als je het niet kan veranderen moet je het er mee doen.

Dat is ook een beetje hoe ik mijn biseksuele gevoelens in de eerste paar maanden heb er ervaren. Ik wist dat ik verliefd op een vrouw was, wist wie die vrouw was. Wat ik ook heel goed wist, was dat ze een vriend had. Ze was daar zichtbaar erg gelukkig mee. Dat wilde ik, al kon ik het ook niet, niet veranderen. Dus, er zat voor mij niets anders op dan het er maar mee te doen. Als je dat eenmaal maar hebt geaccepteerd is het "makkelijker" mee om te gaan.

Maar goed, terug naar de film. Op zich niet veel mis mee... Twee mensen worden wekenlang samen op pad gestuurd om schapen te hoeden. Logisch dat er wat gebeurt, is in meeste films zo. Echter, omdat dit twee mannen betreft wordt de commotie groot. Ikzelf had al woorden met mijn vader. Die betitelde de film als: "Ow, dat is die homofilm." Ik gaf negatief antwoord. Ik zie het niet als een homofilm. Het is een film waarin twee mannen vriendschap voelen voor elkaar. Diepe vriendschap die gaandeweg als automatisch overgaat in liefde. Stiekeme liefde, want in hun tijd en dorp is het nogal wat om "anders te zijn".

Anders zijn. Ennis durft het alleen in de buurt van Jack. Ze steunen elkaar en gaan er samen doorheen. Vaak gaan ze "vissen", althans, dat is wat ze de vrouw vertellen. Op Brokeback mountain breekt het dan los en beminnen ze hartstochtelijk... Althans... Met gepaste hartstocht. Het is niet een romantische liefdesfilm. De liefde tussen de mannen wordt wel afgebeeld en doorgeschemerd... Maar niet echt overduidelijk. Op de seks- / zoenscènes na dan.

Op het moment dat Ennis durft, en ook dat voorstel wat Jack heeft gedaan accepteert, krijgt hij het bericht dat Jack dood is. (verder heb ik hem nog niet gezien) Jacks voorstel was om samen een ranche te beginnen en alles achter te laten.

Brokeback Mountain was voor mij een weerspiegeling van mijn eigen gevoelens. Ik wil ook best gevoelens voor een vrouw hebben en er met haar samen aan toe geven. Alleen kan ik dat niet. Niet omdat ik die gevoelens niet kan krijgen, maar omdat ze niet geaccepteerd worden. Ik zou het ook moeten hebben van de gestolen momenten. Al met al: ik zou dus ook ergens mijn eigen Brokeback Mountain moeten kunnen vinden.

Droombeertje

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]