"Lastige vriendschappen" door Kada

Titel:  Lastige vriendschappen
Auteur:  Kada
Datum:  25 mrt 2006
Revisie:  -
Gelezen:  4424

Lastige vriendschappen

Een van mijn vriendinnen heeft voor de zoveelste keer een man van haar af moeten slaan omdat hij de inhoud van het begrip vriendschap niet begreep. Het is niet de eerste keer dat ze dit meemaakt en ze is ook niet de enige die dit meemaakt. Het zet mij aan het denken.

Blijkbaar is het heel moeilijk om een vriendschap vast te houden met iemand van het andere geslacht. Met name voor hetero's maar ik ken ook de verhalen van mannen die maar niet kunnen accepteren dat hun vriendin lesbisch is en dus geen interesse heeft in seks of een relatie. Als ik zo om me heen kijk is het meestal de man die last van hormonen krijgt en meer wil dan alleen maar samen praten, lachen en/of huilen. De vrouw begrijpt niet hoe zij verkeerde signalen uitgezonden kan hebben, de man begrijpt niet hoe zij dat niet begrijpt, het is immers zo duidelijk als wat. Zo wordt de vriendschap snel weer verbroken.

Wat een vervelende situatie en ik heb mij tijdens gesprekken met mijn vriendin dan ook regelmatig hardop afgevraagd of dit zo in lesboland ook werkt. Ik vind dus van niet. Ik ben prima in staat een hele goede, intense vriendschap met een andere lesbische vrouw te krijgen en behouden zonder dat er van beide kanten seksuele verlangens uitstralen of neigingen naar verliefdheid ontstaan. De lesbische vrouwen die ik ken hebben er ook geen moeite mee en kunnen het onderscheid prima behouden tussen liefde en verliefdheid, tussen flirten en seksueel uitdagen en ga zo maar door.

Ik moet wel toegeven dat ik in een vriendschap met een lesbische vrouw altijd een bepaald soort gezonde aandacht of spanning voel. Als een man met me flirt vind ik hem irritant, als een heteroseksuele vrouw met me flirt zie ik het als spel maar als een lesbische vrouw met me flirt voel ik mij mooi. Er is ook altijd wel een besef dat zij ook op vrouwen valt en dat we voor hetzelfde geld helemaal verliefd op elkaar waren geworden toen we elkaar net leerden kennen.

Maar dat is nog geen vrijbrief voor mij om haar maar snel te bespringen... zo groot is die spanning nou ook weer niet en al was dat wel zo dan nog kan ik mezelf geloof ik aardig beheersen. Wat is dat dan toch tussen mannen en vrouwen? Is dat iets van mannen misschien. Moeten we dat gezegde 'zijn pik achterna lopen' echt heel letterlijk nemen misschien? Is het zo dat mannen gewoon echt de grootste moeite hebben hun hormonen niet na te volgen? Misschien dat de homo's onder ons een antwoord hebben voor me, want als dat zo is, zijn vriendschappen tussen homoseksuele mannen dus ook altijd lastig en ingewikkeld en moeilijk.

Ik weet het niet hoor. Ik ben in elk geval blij dat de lesbische vrouwen die ik tegenkom daar toch anders mee om gaan en dat ik daar zelf ook geen problemen mee ondervind.

Vriendschap is te mooi om te verknallen voor hormonen die je elders ook kunt lozen, hè?

Kada

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]