"Manipulatief kutwijf" door Yvonne

Titel:  Manipulatief kutwijf
Auteur:  Yvonne
Datum:  22 apr 2006
Revisie:  26 apr 2006
Gelezen:  4415

Manipulatief kutwijf

Terwijl Kaatje een prachtige column produceerde onder de titel Onvoorwaardelijk waarin ze op een heerlijke manier beschrijft hoe mooi en geweldig liefde kan zijn, heb ik deze week in huis een nieuwe term geintroduceerd om bepaalde gedragingen, voornamelijk die van mezelf, te beschrijven: manipulatief kutwijf-gedrag. Door de vrouw in mijn leven onmiddelijk verkort naar het veel gemakkelijker uit te spreken: een mkgeetjuh.

Voor diegene die nieuwsgierig zijn naar de betekenis, hier even een paar voorbeeldjes:
Mijn moeder spreekt voor het eerst aan de telefoon met mijn droomvrouw en zegt: "oh, hoe gaat het met je?" Alsof ze elkaar al kennen. Niet dus. Vervolgens zegt ze dat ze elkaar toch maar eens snel moeten leren kennen, want...... Yvonne is nogal zuinig.... En daarmee bedoelt ze niet hoe ik met geld om ga, want dat geef ik toch wel met bakken uit. Nee, ze bedoelt dat ik niet echt mededeelzaam ben over de vrouw in mijn leven. Thhhhhh..... alsof ze mij ooit direct iets gevraagd heeft of me het gevoel heeft gegeven dat ze het wil weten.

Nog eentje:
Mijn vrouw verlaat me voor een paar dagen omdat ze moet gaan werken en zegt: “Doe je het rustig aan de komende dagen. Goed op jezelf passen hè”. En ik geef als antwoord dat ik dat zal doen, dat ze me ondertussen toch wel goed genoeg kent om te weten dat ik tot diep in de nacht met van alles en nog wat bezig zal zijn, vooral geen rust zal vinden en mijn bed uit de weg zal gaan, omdat zij niet bij me is.....

Of zoals vandaag in de drogist aan de kassa. Ik sta braaf op mijn beurt te wachten en heb niet in de gaten hoe de vrouw achter mij haar spulletjes naast de kassa legt. Voordat ik het weet heeft het mannetje achter de kassa de spulletjes al ingetikt en vraagt mij om de centjes. Ik kijk wat verbaast. Is niet voor mij. Komt de vrouw achter me, naast me staan. Oh sorry, ja dan had je je spulletjes maar op de toonbank moeten leggen. Is het nog mijn eigen schuld ook dat zij zich voorgedrongen heeft. Thhhhhh!

Voel je ‘m? Met het mkgeetjuh wordt bewust of onbewust naar mogelijkheden gezocht de ander een schuldgevoel te geven. Jij doet iets niet en daarom.... of jij doet iets wel en daarom......

Maar dit zijn natuurlijk alleen maar onschuldige voorbeeldjes voor het mkgeetjuh. Waar het werkelijk om gaat is mijn gedrag binnen de relatie met mijn vrouw. Al een leven lang ben ik degene die binnen wat voor soort relatie dan ook degene is die tot het uiterste geeft. Ik werk, ik betaal, ik kook, ik doe boodschappen, ik was, ik strijk, ik poets, ik zorg voor het kind, ik wandel met de hond, ik zorg voor de ander en vooral de ander niet voor mij! Waarom? Joost mag het weten, ik weet het niet. Nou ja, da’s niet helemaal waar. Ik voel het wel aan waar het om gaat. Wat ik weet is dat in een relatie met mij de balans er nooit kan zijn. In mijn relatie sta ik in de plus en de ander in de min. Met andere woorden, de ander blijft niet bij me om redenen zoals door Kaatje zo mooi beschreven in “onvoorwaardelijk”, dus omdat ze van me houdt om wie ik ben. Nee, de ander houdt van mij om wat ik voor haar doe en daarom blijft ze ......... denkt blijkbaar iets binnen in mij.

Denkt iets binnen in mij.... want in feite zou dit juist een hele goede reden voor haar moeten zijn om te gaan. "Dit is namelijk zwaar MANIPULATIEF KUTWIJF-GEDRAG!" poogde ik haar uit te leggen terwijl ik mijn hoofd op haar borst vleide en haar aankeek. En zij? Keek mij met haar vreselijk lieve koppie aan en zei: “Och, er zijn ergere dingen. Als je het maar met me blijft bespreken”. Vreselijk dappere vrouw die het lef heeft met mij samen te zijn en het geduld heeft mij hierin te laten groeien.

En ergens is het vreselijk leuk ook, een naampje te hebben voor de gedragingen van jezelf en de ander. “De koffie en de koffiemelk zijn weer eens op hier!” sprak een boze vrouw op MSN. “Hier is anders nog genoeg”, sprak ik terug. “Mijn bedje is weer opgemaakt”. “Hier staat het de hele tijd al voor je klaar. En ik doe er nog frietjes bij ook”.

Kleine MKGtjus, die wel mogen!

Yvonne

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]