"Vrijheid" door Hendrik

Titel:  Vrijheid
Auteur:  Hendrik
Datum:  6 mei 2006
Revisie:  -
Gelezen:  4414

Vrijheid

Is dat nou vrijheid? Die vraag stelde ik mij de afgelopen week toen ik hoorde over de keuze van een Nederlandse minister om in debat te gaan met een omstreden Marokkaanse activist uit Vlaanderen. Is dat vrijheid? Dat je allerlei dingen mag zeggen waarmee je de ander in haar of zijn vrijheid beperkt? Wanneer gezegd wordt dat de ander niet mag bestaan op de manier waarop dat bestaan geleefd wordt, dan is er sprake van beperking van vrijheid.

Vrijheid beperken we in onze samenleving door iemand een vrijheidsstraf op te leggen. Iemand gaat het gevang in omdat hij een delict gepleegd heeft. Hier zeg ik geen hij of zij omdat het toch veelal mannetjes zijn die achter de tralies moeten zitten. Verder kennen we nog wel een aantal beperkingen, echter wordt onze samenleving gekenmerkt door een grote mate van vrijheid op velerlei terrein. Vrijheid is een groot goed. Dat mag ik nog wel een keer zeggen, het is al veel gezegd de afgelopen week, het kan niet teveel gezegd worden meen ik. Het moet niet bij woorden blijven, dat is bij alles zo. Vrijheid roepen en onvrijheden laten zien, dat is iets waar voor gewaakt moet blijven worden.

De omstreden Marokkaanse activist uit Vlaanderen (Abu JahJah) die met de Nederlandse minister in gesprek was kreeg de kans, om op vijf mei, te spreken over wat hij als vrijheid ziet. Zijn standpunten over Joden, zijn weigeren om de staat Israël te erkennen en zijn smalende opmerkingen over homo’s, het deerde onze minister niet. De minister had de activist uitgedaagd om met de homo’s te beginnen, hoe de activist aankijkt tegen de rechten van homo’s. De activist antwoordde: “Iedereen leeft hoe hij wil. Maar iedereen mag ook zijn mening geven. Persoonlijk zou ik mijn kinderen bij de opvoeding liever hetero-normen bijbrengen.”

De minister vond dat voldoende antwoord. Wat een onzin, klink klare onzin wat de activist zegt. Hij geeft een sociaal wenselijk antwoord, maar zijn mening geeft hij niet. Hij zegt niet wat hij moet zeggen, hij geeft geen antwoord op de vraag. Want je kinderen hetero-normen bijbrengen, wat is dat? We leven toch in een wereld met hetero-normen, dat is toch normaal, daar is toch niks mis mee? Er is toch geen homo die het wenselijk acht om de maatschappij homo-normen op te leggen, wat die ook zouden mogen zijn.

Die Joodse man, die na afloop van het debat in Wageningen, zijn teleurstelling uit tegen de minister (Pechtold), krijgt te horen dat zijn kritiek begrepen wordt. Dat is een dooddoener van de eerste orde. Ik begrijp uw kritiek, ik ga toch lekker mijn eigen gang. Die vrijheid neemt een bewindvoerder, het kan hem nog eens duur komen te staan. Het heeft er de schijn van dat de publiciteit een drijfveer is, zowel voor de politicus als voor de activist. Oprechte vrijheid brengt het goede!

Hendrik

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]