"Het beste!" door Hendrik

Titel:  Het beste!
Auteur:  Hendrik
Datum:  31 dec 2006
Revisie:  -
Gelezen:  4420

Het beste!

Wie was de beste? Deze vraag kan vaak gesteld worden. Als het bijvoorbeeld gaat over het politieke spel van de afgelopen tijd is de vraag zeker gerechtvaardigd. Wie was de beste? Wie redde zich het best uit de vaak ingewikkelde materie? Aan het einde van het jaar worden er allerlei lijsten aangelegd met wie op haar of zijn vakgebied de beste van het jaar was. Wie was voor u de beste? Was u het zelf? Of uw partner misschien? Of juist uw partner niet? De beste ver weg is eenvoudig, de beste dichtbij, dat kan wel erg dichtbij komen.

Een hele beste, dat was Robert Long, een man van niveau, een klasse apart. Een potige kerel, een homo pur sang. Mijn eerste bewuste herinnering gaat terug naar de lp: ‘Vroeger of Later’. Ik las dat deze langspeelplaat meer dan twee jaar in de hitlijsten heeft gestaan. Recalcitrant, zo wordt Robert getypeerd in de media deze dagen, en dat was hij ook. Het album wat ik van hem kocht in 1974 stond vol met maatschappijkritiek. Long schreef zijn ergernis van zich af in zijn liedteksten. Een kunst is het om dat op een dusdanige manier te doen zodat er een luisterbaar iets over blijft.

Het beste van Robert Long, dat zal niet lang duren voordat die in de winkel ligt. Na de dood van een artiest verschijnen er allerlei zaken waar een markt voor is. Op een CD met de twintig mooiste liedjes mag zeker zijn kerstliedje ‘geef ons vrede’ niet ontbreken. Hij heeft het liedje ‘dona nobis pacem’ op een gevoelige wijze vertolkt, nu het beste, in deze tijd van het jaar. In memoriam, Robert Long, van grote betekenis geweest voor de kleinkunst, eveneens van grote betekenis geweest voor de emancipatie van de homoseksuelen. Het beste!

Wat is het beste voor onze zuiderburen? Bij de Walen haalde men onlangs een zeer gewaagde grap uit door de tv-uitzending te onderbreken voor een extra journaal. Vlaanderen zou zich onafhankelijk hebben verklaard. Wij krijgen daar in Nederland niet zo heel veel van mee, echter is het in België zeer ingewikkeld georganiseerd. Zong ‘Het goede doel’ al niet dat België niet echt bestaat? Dat is juist zal de Vlaming u zeggen. België is een federale staat, met vier regeringen, één voor de Walen, één voor de Vlamingen, één voor het Duitstalige gewest en één voor het Brussels gewest. Dan denk je dat je er bent, nee er is ook nog een nationaal parlement.

De gewaagde grap bij de Franstalige zuiderburen kreeg een ongepland antwoord. De regering heeft onlangs besloten om alle plaatsnamen in Vlaanderen enkel en alleen in de Nederlandse taal te vermelden. Alle franse plaatsnamen voor Vlaamse steden en dorpen gaan verdwijnen. Waar een klein land groot in kan zijn, misschien wel de beste. Toe maar jongens, de beuk er in, nou vooruit maar lui, zet ‘m op. Ik denk nog even aan de man van Mien, hij vroeg zich van alles af onder de noemer: ‘Mien wat ik nou niet begrijp’. Voor Nederland en België, het goede!

Hendrik

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]