"Feiten en weetjes" door Marius

Titel:  Feiten en weetjes
Auteur:  Marius
Datum:  28 jan 2007
Revisie:  -
Gelezen:  4419

Feiten en weetjes

Eind augustus 2004 had ik een gesprek met een vriendin, waarin ik voorzichtig opperde dat ik misschien wel een man zou moeten zijn. De jaren die daaraan vooraf waren gegaan was ik bij tijd en wijle wel vaker bezig gehouden door dit onderwerp. Dan was er een documentaire op bijvoorbeeld Discovery Channel waarbij een vrouw vroeger man was geweest. Of een kennis die bleek iemand te kennen die zich had laten “ombouwen”.

Inmiddels, nu ik zelf in dit proces zit, zijn er een aantal zaken die me opvallen:

- Transseksuelen hebben een hekel aan de term “ombouwen”.
Ik heb geen idee waarom, zelf zit ik er niet zo mee, ik noem mezelf ook gewoon “een bouwpakket”, maar men vindt het respectloos klinken. Daarentegen noem ik mijn homovrienden ook poten en mijn lesbische vriendinnen noem ik potten. Ik vind dat er niets kwaad steekt in een bijnaam, de meeste mensen weten nu eenmaal niet zo goed zich een houding te geven als we met dit soort schokkende nieuwtjes komen. De doorsnee homo kent ook de reacties die volgen op Het Hoge Woord (in casu: de outing): “Goh, wat leuk!” (alsof blijkt dat je zwanger bent), “Ja, dat kan natuurlijk ook.” (alsof je hebt verteld dat je de kasten felgeel gaat verven) en mijn persoonlijke favoriet: “En wat vinden je ouders daarvan?” (alsof je te berde hebt gebracht dat je gaat trouwen en emigreren met je Turkse vriend). Dus, ach, als men mij een bouwpakket noemt, maar verder compleet ruimdenkend en vol liefde met mij en mijn transitie (want zo heet het in transseksuele kringen) omgaat, so what?

- Er zijn geen twee transen hetzelfde.
O, de achtergrond en de achterliggende geschiedenis is vaak grotendeels gelijk, maar de ontwikkeling tijdens de transitie is van grote diversiteit. Daarmee doel ik dan op de lichamelijke veranderingen die plaatsvinden. Zo begint bij de een de stem al na een paar dagen te kriebelen, is bij de ander de spiermassa het eerste wat verandert en begint bij de derde de gorilla-achtige beharing al vrij vlot na de eerste hormoonbehandeling. En dan praat ik even over de mannen (logisch, de dames doen hun best juist van die beharing af te komen). Bij mij in de gespreksgroep zit een knul die moest noodgedwongen ander werk zoeken omdat hij zijn gezichtsbeharing niet meer kon verbergen. Eén keer scheren per dag was te weinig en dan liep hij maar drie maanden voor op mij. Ik dacht toen dat het voor mij een leuk vooruitzicht was, over drie maanden heb ik dus ook een sikje. Ja, mis! Bij mij was het vooral de stem die mensen kreten als “Ooooh!” en “Aaaaah!” deed slaken. Voor de rest lieten mijn veranderingen behoorlijk op zich wachten. (Noot: als ik het heb over mannen of vrouwen dan doel ik daarmee op het geslacht wat beoogd wordt. Dus een man is een vrouw-man trans en een vrouw is een man-vrouw trans.)

- Homoseksualiteit onder transseksuelen krikt het gemiddelde aardig omhoog
Corrigeer me gerust, mede-transen, als ik ernaast zit, maar ik begin zo onderhand te geloven dat de homoseksuele levensstijl onder transseksuelen de norm is. Je zou toch zeggen dat voor deze (zij het kleine) bevolkingsgroep niets anders zou gelden als voor de rest van de mensen, namelijk 10 % van de bevolking is homoseksueel. Maar niet dus. Mijn observatie is dat juist heteroseksualiteit de afwijkende levensstijl is (Oeps, heel homoseksueel Nederland springt nu juichend op en begint in het wilde weg alles roze of regenboogkleuren te verven. Jongens, zitten blijven, ik was nog niet klaar).

Want, heren van de slappe hand en dames van de natte vinger, er is sprake van enige discussie hier. Zelf ben ik behóórlijk hetero (*bluft: “Had je gisteravond aan mijn vriendin kunnen vragen.”*), maar ik ben wel de eerste 32 jaar van mijn leven behóórlijk lesbisch geweest. En andersom, de dames uit mijn gespreksgroep die nu met een vrouwelijke schone de avond komen opleuken, hebben vroeger ook een vriendin dan wel echtgenote gehad. Welke periode is dan representatief voor de seksuele geaardheid? Of beter: hoe betitel je iemand? Want wij mensen houden ervan om iedereen in vakjes te duwen, dus ben ik nu een heteroman, of was ik een lesbische vrouw? Nee, nee, wacht! Ik weet er nog een: mijn vriendin, is die nu lesbisch of hetero? En verschilt het antwoord op die vraag als mijn vriendin en ik al 11 jaar een relatie hebben of als we elkaar nog maar drie maanden kennen?

- Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus
Ja, echt waar. En ook bij transseksuelen geldt een zeker onbegrip tussen de sexen. Maar dan komt er toch een vraag bij mij op: als mannen op Mars worden geboren en vrouwen op Venus … waar ben ik geboren dan? Jupiter? Ik bedoel, ik ben duidelijk niet op Venus geboren, want vrouw heb ik me nooit gevoeld. Maar of ik op Mars ben geboren weet ik ook niet, want ik had wel een vrouwelijk lichaam.

Zo, en dan wil ik afsluiten met een aantal standaard vragen die me bij iedere introductie gesteld worden. Ik dacht, dat scheelt weer tijd:

1) Heb je nu een piemel?
Nee, die is in bestelling, maar de levertijd is anderhalf jaar. Ik krijg er een van een heteroseksuele surinaamse man-vrouw trans. Ik heb al te horen gekregen dat ik mijn broeken (vanwege het formaat van het apparaat) behoorlijk in het kruis zal moeten laten vermaken. Bof ik effe! Ik zal alleen even moeten wennen aan de kleur.
2) Krijg je ook een baard?
Ja, maar daar moet ik wel wat voor doen. De dames komen van hun baardgroei af door te laseren of te epileren, de heren krijgen alle haartjes een voor een ingeplant. Die haartjes worden in mijn nek weggehaald en op mijn kin gezet. Niet van echt te onderscheiden en ik moet me dan ook gewoon scheren.
3) Hoe ben je erachter gekomen dat je transseksueel bent?
Ik heb erover gedroomd.
4) Kan je later kinderen verwekken?
Nee, maar dat komt weer omdat de transseksueel van wie ik de piemel krijg zich jaren geleden al had laten steriliseren. Pech zeg.
5) Meen je dat allemaal serieus?
Nee, geen woord van waar. En als je het werkelijke antwoord op de bovenstaande vragen wilt hebben, dan hoef je maar een ding te doen:

Stel de vraag!

Marius

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]