"En zij leefden nog lang en gelukkig" door Kada

Titel:  En zij leefden nog lang en gelukkig
Auteur:  Kada
Datum:  26 feb 2007
Revisie:  -
Gelezen:  4419

En zij leefden nog lang en gelukkig

Soms zie je echt stokoude mensen lopen op straat of in het park. Geliefden die al honderd jaar samen zijn en nog altijd met verliefde blikken elkaar aankijken. Ik vind dat prachtig om te zien. Als je toch zo samen oud kunt worden heeft het leven je toch ontzettend veel moois gegeven. Als ik dat zie wens ik dat standaard ook voor mezelf. Soms denk ik dan aan hoe het zal zijn als ik echt 90 wordt samen met mijn lief. Zullen we dan over tig jaren ook zo samen vredig over straat wandelen met verliefde blikken naar elkaar? En hoe zal het er dan uit zien? Twee lesbische, bejaarde vrouwen of homoseksuele mannen?

Heel sporadisch zie ik bij mij op het tankstation waar ik werk een lesbisch, oud stel tanken. Ik weet dat ze lesbisch zijn omdat ze altijd samen komen tanken en idd die verliefde blik in hun ogen hebben als ze elkaar aankijken. Zij komen gewoon al zeker 30 jaar zo samen tanken, dat zie je gewoon aan hen. Aan hoe zij erbij lopen zie je echter niet dat ze lesbisch zijn. Je moet een doorgewinterde gaydar hebben wil je ze uit de honderden mensen pikken. Al mijn collega’s denken ‘zussen, vriendinnen, buurvrouwen’ maar er is er niet een die ‘liefde’ denkt.

Ik wel want ik ken de blik die vrouwen naar elkaar kunnen hebben als ze zielsveel van elkaar houden. Zij lopen er ook bewust niet al te pottig bij want zij zijn van een hele andere generatie. Toen zij ontdekten dat ze lesbisch waren was er niemand die trots op hen was of blij voor hen was. In hun tijd moesten ze nog echt hard werken om geaccepteerd te worden door familie en vrienden. Op straat hand in hand lopen konden zij nog niet want dat vond de maatschappij ‘schandalig’. Tuinbroeken waren nog niet eens uitgevonden volgens mij en als vrouw zijnde had je al helemaal geen stekels of een ander dergelijk mannenkapsel. Zij zijn uit de tijd van ‘als je dan toch zo nodig met een vrouw moet hokken, doe het dan maar stiekem. Doe in godsnaam toch normaal want dan doe je gek genoeg’. Toen zij jong waren konden ze nog serieus ontslagen worden omdat ze de liefde deelden met een vrouw.

Gelukkig zijn tijden veranderd en kan nu een boel meer maar je ziet aan hen nog steeds dat ze niet te veel willen opvallen. Je zult hen niet zien tijdens een gaypride-festival of vrouwenavond bij het plaatselijke COC. Thank god leef ik in deze tijd en kan ik daar allemaal wel schaamteloos van genieten. Maar ik vraag me wel soms serieus af of onze generatie het toekomstige beeld van bejaarde homoseksuelen zal veranderen.

Zullen wij straks op 80 jarige leeftijd nog steeds stekels hebben en op kistjes met onze vrouwen hand in hand door de stad wandelen of zullen we zodra we de grens van 65+ bereikt hebben ineens spontaan aan de rok gaan? Want dat is toch mijn beeld bij de bejaarde vrouw van nu. Jurk of rok. Gekocht op de markt, bij voorkeur zwart, grijs of met bloemetjesmotief of een ander zedelijk randje of printje (erg cliché en bevooroordeeld over hoe de gemiddelde lesbische vrouw en de gemiddelde bejaarde vrouw eruit ziet, maar soms moet je even overdrijven om het beeld te bereiken wat je wilt schetsen). Zullen we straks als we 85 zijn in het bejaardenhuis op zondag zitten te kaarten met een paar homo’s die onder hun stijlvolle spijkerbroek een leren string dragen met slurf voor hun pieterman? Of zullen mensen dan simpelweg mensen zijn zonder seksuele voorkeur of geaardheid omdat je op die leeftijd toch minder daarmee bezig bent dan wanneer je 25 bent. Zullen we straks met zijn allen met rollator op de dansvloer staan in de plaatselijke homobar? Vast en zeker vormen zich in het verpleeghuis dan groepjes homoseksuelen die samen zitten bij het eten en de lesbiennes die nog goed ter been zijn zullen ongetwijfeld hun eigen wandelmiddagen organiseren want dan doen lesbische vrouwen ... veel wandelen. He wat praat ik weer lekker in stereotypes (mag tenslotte in columns en ik krijg er nou eenmaal geen genoeg van).

Alle gekheid op een stokje, soms vraag ik me gewoon serieus af hoe het leven eruit zal zien voor oude bejaarde homoseksuelen over let’s say 30 of 40 jaar. Ik kan er heerlijk over fantaseren en ik hoop echt heel erg dat ik samen met mijn lief mag gaan ervaren om oud, bejaard, lesbisch en nog steeds verliefd te zijn.

Kada

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]