"Zin & Spirit" door Hendrik

Titel:  Zin & Spirit
Auteur:  Hendrik
Datum:  27 feb 2007
Revisie:  -
Gelezen:  4418

Zin & Spirit

Zin en spirit, deze naam heb ik gekozen. Ik wil een aanbod ontwikkelen om personen of organisaties te helpen bij het ontdekken van hun eigen identiteit. Het gaat tegenwoordig heel erg vaak over zingeving, zelf stond onlangs voor op Trouw te lezen dat de overheid aan zingeving zou moeten doen. Een overheid die aan zingeving moet doen komt mij wat vreemd over, een overheid dient voorwaarden te scheppen, de invulling moet men overlaten aan het individu, alleen of in gemeenschap.

Identiteit ontdekken is een weg die niet altijd eenvoudig te bewandelen is. Het feit dat iedereen een identiteit heeft, dat is een gegeven, echter zijn er niet veel die zich hiervan bewust zijn. De holebi vormt daarop een uitzondering. Volgens mij zijn de ‘holebi’s’ over het algemeen bewuster met zaken rondom identiteit bezig dan de meer hetero georiënteerde medemens. Dat heeft te maken met het feit dat je anders bent dan de anderen, je onderscheidt je van de anderen. Je moet meer zoeken naar de norm omdat je voelt dat datgene wat iedereen meent dat normaal is door jou als minder normaal ervaren wordt.

Zin en spirit dus, zingeving en spiritualiteit. Dat is waar het om gaat in het leven, het vinden van de zin. Zingeving is een woord wat een beeld oproept alsof zin iets is wat gegeven kan worden. Naar mijn idee moet je zin zien te vinden. Zin zoeken is dus een betere uitdrukking dan zingeving. Zin zoeken, dat is wat elke homo en elke pot verplicht zijn te doen, weer om wat ik hierboven schreef, omdat je aan de norm die de samenleving stelt niet kunt voldoen. Dus zoek je de zin van de dingen, ook voor de gewone alledaagse zaken dien je zin ervan te zoeken.

Zin zoeken is een weg die je gaat, een spirituele weg. Niet zwevend spiritueel, nee een gewone spirituele weg met beide benen op de grond. Het woord spiritualiteit wordt vaak in wat schimmige sferen getrokken. Er zijn veel bewegingen die het woord spiritualiteit gebruiken en dan vaak in de zin van iets wat vaag is. Het brengt meer onduidelijkheid, het leidt meer af van dat waar je naar op zoek bent. Het gaat dan vaak om religieuze zaken, dat wat een normaal, algemeen menselijk gegeven is. Elk mens is ook een religieus wezen, dus ook daar is niets menselijks vreemd aan.

Wanneer is spreek over spiritualiteit dan heb ik het over datgene wat met het gewone leven van alledag te maken heeft. Niet zweven, geen vage zaken waarbij mensen menen iets te zien in de toekomst, in een glazen bol of in een bundel kaarten. Ik hou graag beide ogen open en de antenne uitgeschoven om mij af te stemmen op de golflengte van vandaag. Volg de media, niet als volgeling, maar wees alert op wat er te zien, te horen en te lezen is. Op die manier blijf je bij! Zin en spirit is een gegeven wat zorgt voor een bewust leven, met en vanuit je eigen identiteit. Geen hocus-pocus, geen poespas, nee gewoon jij! Dat maakt dat je met zin en spirit op weg bent naar het goede.

Hendrik

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]