"Mag ik even naar uw kruis kijken?" door Anne

Titel:  Mag ik even naar uw kruis kijken?
Auteur:  Anne
Datum:  2 apr 2007
Revisie:  -
Gelezen:  4410

Mag ik even naar uw kruis kijken?

Mag ik even naar uw kruis kijken?

Aangezien de winter nog niet bijzonder diep en lang in Nederland is geweest, lijkt het erop dat het menselijke ras zich weer opmaakt om de lente in te luiden. Tijd voor de bloemetjes en de bijtjes, de bloemetjes en de bloemetjes en de bijtjes en de bijtjes. Heerlijk!

Naast de vele regen is er af en toe ook een zonnetje en dat maakt het voor mensen aantrekkelijk om met elkaar in contact te treden. Het warme klimaat draagt een positief steentje bij aan een exotisch Nederland. Je ziet geen mens helemaal ingepakt over straat, waardoor je goed kunt zien of het een potentiële flirt-kandidaat is. Daarnaast wakkeren de hormonen ons aan en laten ons van de beste kant zien.

Naast het non-verbale flirten, het sms-contact, de stiekeme date ‘langs de snelweg’ is er ook het face-to-face gesprek. Het gesprek was rond 1900 A.D. het meest voorkomende contact tussen mensen. Nu na de vele revoluties lijkt het fenomeen weer intrede te doen onder de mensen. Wat mij opvalt, dat kan natuurlijk te maken hebben met mijn scherpe observatieblik, is dat tijdens de meeste gesprekken de ogen van mensen zich behoorlijk te grabbel gooien. Tijdens het praten zien de ogen vele dingen en zo is het mij al regelmatig opgevallen dat ogen van mensen in het kruis van de gesprekspartner eindigen.

Sec gezien is hier niet mis mee, maar toch blijft het een dubieus verschijnsel. Stel je voor, dat je even aan het praten bent met je collega en tijdens het gesprek parkeert hij zijn ogen in het kruis van jouw lichaam. Wat doe je dan? Ga je met hem meekijken en samen naar je kruis staren? Laat je een ijzige stilte vallen …

Tegelijkertijd en misschien nog veel interessanter: “Wat denkt diegene die zo ongegeneerd zit te kijken? Wat voor invloed gaat het hebben op het gesprek?” Is het een vorm van opwinding? Gaan de gedachten van die ander op hol en wordt hij opgewonden. Theoretisch zijn er twee psychologische benaderingen mogelijk. Enerzijds kijken mensen naar het kruis, omdat ze stiekem en waarschijnlijk onbewust willen weten hoe groot het geslacht van deze persoon is. Het is een vorm van genot dat een enkelvoudig bestaan kent. Het doel van dit genot is het opwekken van fantasie die in de meeste gevallen gebruikt wordt voor eigen seksuele doeleinden. De bijwerking is dat het contact met bekeken persoon sterker wordt. Het hoofddoel is een prettige vriendschap.

Anderzijds kijken mensen naar het kruis, omdat ze stiekem en waarschijnlijk onbewust jaloers zijn dat het te bekijken geslacht goed en mooi te zien is. Het is een vorm van afschuw dat diep geworteld zit. Het doel van deze afschuw is het onbewust creëren van een onzekere ikpersoon. De bijwerking is dat de bekeken persoon een seksuele lading krijgt waardoor hij in het geheugen komt en direct aantrekkelijk of direct afgestoten wordt gevonden. Het hoofddoel is uiteindelijk: seks. Het kruiskijken kan een zeer ongemakkelijk sfeer met zich meebrengen. Mensen kijken en kijken en ondertussen wordt er van alles gedacht. Laten we de taboe van het ‘kruiskijken’ doorbreken en gewoon benoemen wat er in je opkomt. Waarschijnlijk wordt het een stuk spraakmakender en een stuk leuker. Ik begin er mee: “Mag ik even naar je kruis kijken?”.

Anne

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]