"Hoe kan ik de wereld veranderen…" door Fred

Titel:  Hoe kan ik de wereld veranderen…
Auteur:  Fred
Datum:  23 apr 2007
Revisie:  -
Gelezen:  4409

Hoe kan ik de wereld veranderen…

Het is een vraag die me al heel lang, misschien wel het grootste deel van mijn leven, bezig houdt. Maar ja, daarom ben je ook een kind van de sixties, van liedjes als Beautiful People en liedjes tegen de oorlog in Vietnam. En nu, veertig jaar later, is die wereld nog precies hetzelfde. Ik herinner me nog goed dat ik als kind naar school liep en op de kerk in ons dorp een enorm spandoek zag over honger in India. Maar soms denk ik wel eens cynisch dat er geen kerk groot genoeg is om voor elk land waar honger is een spandoek op te hangen. En toch blijf ik dromen….

Hoe kan ik de wereld veranderen? Ik maak me boos over discriminatie van homo’s, lesbo’s en transseksuele mensen. Maar ik maak me ook boos op discriminatie, schaamteloze discriminatie door homo’s. Kijk maar eens op de gaysites die een forum of iets dergelijks hebben. Schaamteloze discriminatie, alles en iedereen over één kam. De geest van Pim en erger nog, de walm van Geert slaat je tegemoet. Nee, niet alle moslims zijn achterlijk en nee, niet alle buitenlanders zijn profiteurs. En nee, niet alle homo’s zijn kinderverkrachtende perverselingen, net zo min als elke priester. En niet elke weigerambtenaar is een dolgedraaide fundamentalist. En zo wordt een droom een nachtmerrie…

Hoe kan ik de wereld veranderen? Als ik mensen zie lijden onder uitspraken van de Paus, van andere religieuze leiders, die dierbare, kostbare vrienden een complex aanpraten en ze vertellen, dat ze abnormaal en zelfs gestoord zijn. Als ik zie hoe kinderen langs de kant van de weg in mijn vakantieland van zonsopgang tot zonsondergang stenen zitten te hakken. Als ik de bloedende slachtoffers zie van bomaanslagen in Irak, de machteloze woede van de Palestijnen en de angst van de Israëli’s. Hoe kan ik de wereld veranderen als een kind wordt doodgeslagen in Nepal, omdat zijn vader bang is dat hij homo is. Als ik hoor van een leraar wiens banden worden kapotgesneden omdat hij vertelt heeft dat hij een vriend heeft... Hoe kan ik veranderen dat iemand als eerste reactie op zijn coming out invoelend te horen krijgt: “Wat erg voor je”… Alsof hij net heeft verteld dat hij nog twee weken te leven heeft. Dan droom je niet, dan lig je te woelen.

Hoe kan ik de wereld veranderen? Ik kan de wereld niet veranderen. Machteloos? Hopeloos? Moedeloos? Nee hoor, ik hoef de wereld niet te veranderen. Ik kan hooguit mezelf veranderen. Door ook open en eerlijk te zijn over mijn identiteit, door zichtbaar te zijn. Ik kan mezelf veranderen, door wel een briefje te schrijven namens Amnesty International naar een minister in Polen, die het niet goed heeft begrepen.
Ik kan de wereld wel veranderen. De wereld van het slachtoffer van geweld, door zelf de klappen op te vangen. Ik kan de wereld veranderen van een kind wat steentjes hakt, door een avondje minder uit te gaan en zo’n kind financieel te adopteren. Ik kan de wereld veranderen door te laten merken aan een onaanraakbare, dat ik hem best aan durf te raken. Ik heb een stem om te spreken, ik heb handen, om uit de mouwen te steken.

Geitenharensokkencrap… Ja, zeker, ik heb ze bewust ook uit de kast gehaald voor deze column. Mijn ouwe geitenharen sokken. Er zit een gat in, ze zijn een beetje versleten. Maar nog steeds houden ze mijn voeten warm. En dat geldt ook voor al die versleten idealen. Een zorgzame samenleving, de multiculti samenleving. Martin Luther King zei: “I have a dream”… En door de inzet en durf van één man veranderde een wereld, waarin de ene mens minder waard leek dan de andere. Durf jij nog te dromen? Te vechten? Durf jij nog nee te zeggen tegen een wereld die je gewoon niet wilt? Zeker als homo ervaar je hoe erg het kan zijn om niet "normaal" te zijn, in de betekenis van net als alle anderen. En alleen jij kunt jouw wereld veranderen. Door niet aan de kant te blijven staan, maar mee te doen. Ok, noem het wat je wilt, maar ik blijf lekker dromen van een wereld die anders wordt… klaarwakker, m et mijn handen uit de mouwen.

Fred

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]