"Feminisme" door Kada

Titel:  Feminisme
Auteur:  Kada
Datum:  29 apr 2007
Revisie:  -
Gelezen:  4427

Feminisme

Een tijd terug zat ik in een cafe en bak koffie te drinken met een vriendin. We waren beiden nogal jolig en maakten geintjes over het lesbisch zijn, spraken over ‘potten en nichten’ en hadden het over de mooiste vrouwen ter wereld. We hadden vreselijk veel lol samen, totdat een vuurspugende, stoomblazende feministe zich omdraaide naar ons en zei dat we het vrouwelijke ras tot schande maakte met onze opmerkingen. We keken elkaar aan met vele vraagtekens in onze ogen en mijn vriendin vroeg aan de dame in kwestie ‘Hoe bedoelt u?’. De vrouw met vierkante kaken en stekelkapsel was van mening dat we respectloos en seksistisch over vrouwen spraken, het woord pot gebruikten en daarmee lesbische vrouwen de grond in boorden en dat ‘ons soort lesbische vrouw’ ervoor zorgde dat homoseksualiteit niet serieus genomen werd.

Al was ik even flink de weg kwijt, ik kon er niet echt boos om worden en ik vond het zelfs sneu voor haar dat ze zich zo druk maakte om 2 meiden die gewoon plezier hadden in het leven en ik zei ‘Ik vind het altijd zo sneu als mensen overal zo serieus mee omgaan. Maak je niet zo druk joh, we zitten gewoon te geiten’. Als er iets is wat ik gezond vind is het wel zelfspot en ik doe daar dan ook graag aan mee. Als ik het over mooie vrouwen wil hebben vind ik dat gewoon vooral menselijk, daar is niets respectloos aan in mijn ogen, sommige vrouwen zijn gewoon bloedmooi. Bovendien gaat het vaak om vrouwen die bekend zijn van tv of film, aan de andere kant van de wereld wonen, onze taal niet spreken en dus helemaal niets mee krijgen van onze vleeskeurderij. Ik vroeg me zelfs bijna af of dit stekelkapsel niet gewoon jaloers was dat we het over andere vrouwen hadden en niet over haar.

Het lijkt me zo moeilijk om als zo’n soort feministe door het leven te gaan. Wat moeten zij een rotleven hebben. Overal waar zij komen zien ze natuurlijk verderf onder vrouwen. Vrouwen met teveel make up zijn natuurlijk nep en doen zichzelf tekort door die laag plamuur. Oke, daar ben ik het dan volledig mee eens hoor, in mijn ogen zijn vrouwen toch gewoon het mooist als ze puur natuur zijn maar het zal mij laat invallen me daar druk om te maken. Korte rokjes zijn natuurlijk ook helemaal not done, schande om zo je vlees te laten zien en mannen op te geilen. Vrouwen zijn immers meer dan mooi vlees. Nou geloof me, bij sommige vrouwen is dat vlees echt niet zo mooi en ik kan me echt niet altijd voorstellen dat mannen erop geilen. Ik als lesbische vrouw wordt er meestal niet koud of warm van hoor. En wat denk je van al dat bloot wat je ziet op tv, in tijdschriften, films, muziekclips en zelfs kunst. Hoe vrouwonvriendelijk is dat wel niet. En oooooh zo’n poster in Utrecht, dat moet bloed onder een paar nagels vandaan halen zeg. Overal worden vrouwen als lustobjecten gebruikt en afgebeeld en volgens mij erger je je echt dood als feministe zijnde. Opkomen voor vrouwenrechten lijkt me echt een dagtaak als je het zo goed wilt doen.

Natuurlijk doen vrouwenorganisaties en dergelijken heel veel goeds hoor, begrijp me niet verkeerd. Ook ik ben absoluut voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Maar een bepaalde groep vrouwen gaat te ver in hun strijd. Hoe zeer je je ook ergert aan alle verderf wat je tegen komt, vrouwen kiezen er in deze tijd zelf voor, hè. Je kunt mannen niet langer de schuld geven. Vrouwen hebben tegenwoordig keuzes hierin. Je kunt mannen niet kwalijk nemen dat ze kijken naar een vrouw met blote benen. Die vrouw kiest zelf voor die aandacht en niet omdat ze vrouw is maar omdat zij persoonlijk die aandacht prettig vindt of het rokje gewoon mooi vindt. Als andere vrouw heb je daar niet over te oordelen. Ik vind het ergens heel kortzichtig van strenge feministen dat ze vrouwen als groep zien. Daarmee scheren ze alle vrouwen over 1 kam. Niet DE VROUW wordt als lustobject gezien, bepaalde vrouwen worden als lustobject gezien en ik denk dat een deel van de vrouwen dat helemaaaal niet erg vind. Als een vrouw het niet prettig vind dat er naar haar gefloten wordt, waarom gaat ze dan in bikini bij het tankstation een pakje Marlboro kopen? Waarom laat ze dan haar navel piercen en draagt ze make up. Dat doet ze om er goed uit te zien en de complimenten die ze als gevolg daarvan krijgt vind ze waarschijnlijk alleen maar fijn.

En natuurlijk, het is goed dat vrouwen nu ook aan de top van de zakenwereld kunnen komen en dat ze een keuze hebben in het wel of niet kinderen krijgen, wel of niet werken, wel of niet lang haar. We zijn een heel eind gekomen met onze opstandelijkheid als vrouw en da’s maar goed ook. Maar inmiddels denk ik: het is wel goed zo.

Wat ik eigenlijk wil zeggen…tot op zeker hoogte begrijp ik de zorg die bepaalde mensen hebben over andere mensen of groepen mensen in de wereld. Regels en wetten worden nou eenmaal pas verandert als mensen drastisch in opspraak komen. Maar als ik in een cafeetje gezellig een bak koffie zit te drinken met een vriendin zit ik niet te wachten op iemand die zich grote zorgen maakt om de maatschappelijke positie van de vrouw. Als je zo nodig op moet komen voor de vrouwenrechten, richt je aandacht dan liever op andere landen in het oostblok ofzo waar vrouwen nog steeds gebruikt en onderdrukt worden.
Wij hebben het echt niet meer nodig!

Kada

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]