"Van L-word naar L-world" door Kada

Titel:  Van L-word naar L-world
Auteur:  Kada
Datum:  4 okt 2007
Revisie:  -
Gelezen:  4414

Van L-word naar L-world

Ik vind het hoog tijd voor een L-word column. Sorry mannen. Onbegrijpelijk dat er nog niemand van onze meiden haar mening heeft gegeven over Bette, Shane, Alice of een van de andere meest beroemde lesbokarakters van de wereld op dit moment. Meiden, waar zijn jullie?

Goed, het geeft mij in elk geval inspiratie voor een schrijfsel. Ik ben compleet verslaafd, maar ik zal jullie niet vermoeien met hoe ik Alice de allerleukste vind, hoe ik zucht elke keer als Carmen in beeld verschijnt of hoe erg ik het vind dat Dana uit de serie geschreven is.
Ik zal jullie niet lastig vallen met hoe geweldig ik een karakter als Max vind vanwege het educatieve gehalte of hoe ik nogal op Jenny schijn te lijken in sommige opzichten (schrijfsters onder elkaar, hè).

Waar ik het wel over wil hebben? De werkelijke waarde van een serie als deze. Dit is namelijk de eerste echte lesbische dramaserie waarin alle aspecten van alternatieve liefde aan bod komen. Alles waar de gemiddelde hetero geen bal van begrijpt of bang van is, komt langs. Lesbische liefde en seks, biseksualiteit, transseksualiteit, travestie, ga maar door. Ja, zelfs lesbische mannen komen voorbij. Wat doet dit met de lesbische, biseksuele en transseksuele wereld? Na het bekijken van wat documentaires, interviews en andere berichten op internet is mij wel duidelijk dat de L-word van gigantische invloed is op de L-world.
Om te beginnen… wie regelmatig in lesbische sferen verkeert, ziet hier en daar de Shane look-a-likes uit de grond schieten als paddestoelen. Shane is een icoon geworden. De Shane-look is een begrip en als je als lesbo’s onder elkaar zegt: "Ja, da’s een echte Shane", weet volgens mij de hele club wat je bedoelt. Er zijn testen op internet waarmee je kunt ontdekken op wie van de meiden jij het meeste lijkt. Het is bijna kinderlijk gewoon. Wat K3 op de basisschool is, is L-word in de pottenkroeg.

Ik doe er vrolijk aan mee hoor, begrijp me niet verkeerd. Ik vind het heerlijk. Wereldwijd is de lesbische zondag zo ongeveer omgedoopt tot L-word-middag. In Nederland zijn we daar dan weer te nuchter voor misschien, maar in veel landen wordt (net als hier het geval was) de serie erg laat uitgezonden. En wat doet de lesbo dan? Die neemt het op en bewaart het tot de zondagmiddag.
Om er alles uit te halen wat er in zit worden alle L-vriendinnen uitgenodigd en onder het genot van een drankje en een borrelnootje wordt er samen gekeken. Daarna wordt er gediscuseerd, want de L-word kent vele maatschappelijke kwesties zoals lesbisch ouderschap, discriminatie, het homohuwelijk, monogamie en polygamie, enz, enz.

Kortom, de L-word heeft inmiddels zichzelf wel bewezen als zijnde waardevolle lesbische dramaserie. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat heel veel jonge, lesbische meiden heel veel kracht halen uit hun favoriete L-word-karakter. Dat zij zich diep gesteund voelen in hun coming out en dat de L-word voor hen een geweldig voorbeeld is.
Nederland zendt het niet uit dit seizoen. Ik denk omdat de kijkcijfers tegen vielen, maar wat wil je ook als je het op zondagavond om half 12 uitzendt? Dat er niet geweldig veel mensen op dat tijdstip voor de buis zitten wil niet zeggen dat niemand het dus kijkt. Ook in Nederland hebben we videorecorders en een hele week de tijd om het alsnog te kijken.
Ik vind het erg jammer dat Nederland tv-land zodanig van de kijkcijfers is dat ze de waarde van een programma ondergeschikt vindt.

Ik spreek voor mezelf en duizenden andere lesbo’s… ik wou dat er in mijn coming out tijd een L-word was zodat ik me niet zo eenzaam en angstig had gevoeld maar uit had gekeken naar een leven als lesbo.

Kada

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]