"Yvette Lont" door Fred

Titel:  Yvette Lont
Auteur:  Fred
Datum:  3 nov 2007
Revisie:  -
Gelezen:  4420

Yvette Lont

Beste mevrouw Lont,

Het bericht deze week in Trouw kwam niet onverwacht en toch verbaasde het me. U wilt praktiserende homoseksuelen weren uit de kaders van de Christen Unie. Waarom verbaast me dat? Omdat u, als afstammeling van slaven die ooit op wrede wijze door de Nederlanders werden gevangen, werden ge- en verkocht, werden mishandeld en werden misbruikt en die dus tot in uw genen moet voelen hoe vreselijk discriminatie is, nu zelf oproept tot discriminatie. En waar de Nederlanders uw voorvaderen verkochten met een beroep op de Bijbel, wilt u nu de rechten van mensen die, net als u, niet anders kunnen zijn dan hoe ze zijn geboren, beperken.

U meent met een beroep op de Bijbel deze discriminatie goed te kunnen praten. Weet u dat slavernij nergens in de Bijbel wordt verboden? Dat de apostel Paulus zelfs zo ver ging, dat een weggelopen slaaf met de naam Onesimus, door hem werd teruggestuurd naar zijn meester? Weet u, dat er meer staat in de Bijbel over het legitiem houden van slaven dan over homoseksualiteit? Waarom verwijt u ons een slavernijverleden? Het is Bijbels verantwoord, hoor! Weet u, dat vrouwen volgens diezelfde apostel Paulus geen leiding mogen geven aan mannen? Wat doet u in een volksvertegenwoordiging in de deelraad Zuid van Amsterdam? U mag helemaal niet meepraten...

Al deze teksten uit de Bijbel plaatst u met gemak terug in de tijd waarin ze thuishoren. En terecht, we hebben ons ontwikkeld, we hebben ontdekt, dat de Bijbel een buitengewoon inspirerend en richtinggevend boek is, het Woord van God zelfs, maar dat je niet zomaar alles letterlijk over kunt plaatsen in het nu. Dat is gevaarlijk, dan worden mensen, zwarte mensen, vrouwen, homo's geknecht en van hun mens-zijn beroofd. U laat zich niet knechten en weren uit de politiek omdat u een vrouw bent, wat Paulus ook zegt. U laat zich niet knechten vanwege uw huidskleur, hoe Cham zich ook heeft vermaakt toen zijn vader Noach dronken en naakt op de grond lag, want volgens de apartheid was dat de reden dat blanken zwarten mochten knechten... En het was fout! Zonde!

U zegt, dat "praktiseren" van homoseksualiteit een keus is. Dat is waar, maar het kunnen beleven van liefde is het mooiste geschenk wat twee mensen elkaar kunnen geven en je moet je eigen identiteit geweld aan doen om dat Godsgeschenk af te wijzen. Met hetzelfde gemak kan ik u vragen zich te laten bleken, omdat ook de kleur van uw huid een keus is. Het kost wat moeite, maar een paar tinten lichter moet lukken... En hoe zou u uw identiteit geweld aan moeten doen als u dit zou moeten doen. Ooit geloofden de Mormonen dat uw huidskleur een gevolg van de zonde was, net als mijn homoseksualiteit. Ze geloofden dat als iemand met een donkere huidskleur zich zou bekeren, hij blank zou worden. Beledigend vindt u niet? Beledig mij dan niet op dezelfde manier.

Fred,
Utrecht, 31-10-2007

Fred

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]