"Freedom" door Kada

Titel:  Freedom
Auteur:  Kada
Datum:  7 feb 2008
Revisie:  -
Gelezen:  4423

Freedom

Laatst was ik bij een cabaretvoorstelling van nieuwkomer Katinka Polderman. Heerlijk droge, soms snoeiharde humor. Zij zong vele liedjes waarbij ik compleet krom lag. Een van die liedjes was het lied waarin ze haar jaloezie naar homo’s toe uitte.
Ja, mensen, je leest het goed: Katinka is jaloers op homo’s. Waarom? Nou, omdat homo’s veel meer mogen dan hetero’s. "Lekker met je ballen bloot in de wind zwieren op een bootje in de Amsterdamse grachten" bijvoorbeeld. Ja, dat moet je inderdaad als heteroseksuele meid maar niet proberen.
Ze heeft ook gelijk. Wij hebben één dag per jaar de Amsterdamse binnenstad voor onszelf. Dat kunnen hetero’s niet zeggen.
Katinka is jaloers en ik vind het geweldig columnmateriaal, want wat is er nou leuker dan de grote voordelen van het homo-zijn eens aan te kaarten, in plaats van altijd maar dramatisch doen over hoe we anders zijn en hoe zwaar we het hebben tijdens de coming out? Daar gaan we hoor…

Wij lesbo’s mogen zonder gêne shoppen op de mannenafdeling. Het ergste wat ons kan overkomen, is dat mensen denken: "Die is zeker pot ofzo". Niet echt een schokkende conclusie.
Homo’s hebben de handtas voor mannen ontdekt. Voor stoere heteromannen nog altijd een taboe, maar de homo’s onder ons hebben ontdekt hoeveel overvolle jaszakken en gescheurde kontzakken het scheelt. Wederom het ergste wat men kan denken: "Jezus… wat een homo". Weer zo’n scherpe conclusie.
Wij homoseksuelen mogen ons leven lang single blijven zonder dat mensen zich afvragen of we wel helemaal gezond zijn. We mogen tot ver in onze midlife-fase blijven stappen. Als we 55 zijn en op de vrouwenavond rondhuppelen, kijkt niemand ervan op. Als heterovrouwen dat doen worden ze bestempeld als "ouwe vrijster". Als heteromannen dat doen zijn het gewoon "ouwe viezeriken".
We kunnen kinderloos blijven zonder dat mensen zich voortdurend afvragen waarom. De vraag "Is het misschien medisch?" komt niet eens bij ze op. Men gaat er gewoon minder makkelijk vanuit dat homoseksuele stellen kinderen willen terwijl men het nog steeds een beetje raar vindt als een heterostel kinderloos blijft.
Wij lesbische vrouwen hebben veel minder snel last van soa’s. De kans op baarmoederhalskanker is bij ons vele malen kleiner omdat we niet aan de pil hoeven om te voorkomen dat we zwanger raken. Hè, wat heerlijk.
Daarnaast mogen we de meest ranzige homomoppen vertellen zonder dat iemand ons uitmaakt voor homohater.
Als we in de belangstelling willen staan kost ons dat geen enkele moeite. Een simpele tongzoen op straat met ons liefje zorgt ervoor dat mensen minutenlang wijzen en omkijken en dat bejaarden en kleine kinderen met open mond stoppen om even te verwerken wat ze zien. En bij gebrek aan liefje trek je toch gewoon je roze boa uit de kast.

Oké, de coming out is even zuur misschien en ik praat hier niet over andere culturen of landen waarin de homobevolking het een stuk lastiger heeft als wij maar wij Hollandse homoseksuelen hebben eigenlijk heel veel vrijheden. Ik kan zelfs in mijn ontzettend streng gelovige dorp hand in hand lopen met mijn vriendin zonder dat ik overhoop gereden word.
Nou weet ik, voor vrouwen is dat nog anders dan voor mannen, maar ik praat in dezen even voor mezelf.

Niets in onze homoseksuele wereld is gewoon maar aanname. Kinderen, trouwen, huisje, boompje, beestje, ongeschreven kledingvoorschriften… we zijn er vrij in want niemand weet echt wat te verwachten met ons.

Ik zou zeggen, geniet van die vrijheden.
En Katinka…..bedankt!

Kada

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]