"Kom uit die kast!!" door Abcdefg

Titel:  Kom uit die kast!!
Auteur:  Abcdefg
Datum:  15 feb 2008
Revisie:  -
Gelezen:  4407

Kom uit die kast!!

Eindelijk! Eergister ben ik uit de kast gekomen op mijn school. En geloof me, dat lucht zo ontzettend op, hè. Hoe ik het uiteindelijk toch aangedurft heb? Here’s my story:

Aan het begin van het schooljaar moesten we een brief schrijven aan onze mentor met daarin informatie over onszelf: wie ben je, wat doe je, wat vindt je leuk enzovoorts. In die brief had ik al geschreven dat ik eigenlijk homoseksueel ben, maar dat ik het nog niet voor de klas wilde vertellen. Wat ik wel altijd al heb gezegd is dat ik het hoe dan ook wel moest vertellen, ik had er namelijk geen zin in om tijdens mijn drie jaar durende opleiding te doen alsof ik hetero was.

Het moeilijkste voor mij om het tegen te vertellen was één persoon, iemand die een hele goede vriend van mij was geworden. We deden (en doen) echt altijd alles samen op school en we werken ook heel erg veel met elkaar. Enige nadeel was, dat als het onderwerp homoseksualiteit ter sprake kwam, hij daar nooit echt positief over praatte.

Tijdens een kerstmarkt bij ons op school heb ik het aan een klasgenote van me verteld. Dit gebeurde eigenlijk toen we buiten een sigaretje zaten te roken. Ik wilde gewoon dat iemand uit mijn klas het wist. Later heb ik het aan een andere klasgenote verteld, met haar zat ik zo’n beetje iedere dag in de bus dus tjah.. dan is het moeilijk om jezelf anders voor te doen dan je bent. Ze reageerden beiden gelukkig hartstikke normaal en lieten blijken dat ze er geen problemen mee hadden, het is tenslotte wie je bent.

Dus uiteindelijk heb ik eergister tegen mijn klasgenote verteld dat het vandaag de dag was om het te vertellen aan de rest van de klas. Gelukkig steunde ze mij enorm en ook die andere klasgenote was bereid te helpen.

Voordat onze Leergroep les (een les samen met je hele klas) begon ben ik nog even naar mijn mentor gelopen en heb ik verteld dat ik het ging vertellen. Haar eerste reactie was echt geweldig: "Oh, wat gaaf, wat cool, wat stoer!’ Haha. Tijdens Leergroep kreeg ik nog een paar smsjes met succeswensen erin en aan het einde van de les richtte mijn mentor zich op mij (ze had natuurlijk wel eerst gevraagd of ik het echt wilde doen). "Klas, "Richard wil jullie iets vertellen." Nu sta ik best wel bekend als iemand die veel grappen maakt, dus de hele klas dacht natuurlijk dat het iets was wat niet serieus was. Gelukkig meldde mijn mentor even dat het om een serieus onderwerp ging.

"Goed, ik heb een vriend en ik ben dus zo homo, als het maar kan en ik wil graag dat jullie dit even weten." Het was eruit. Iedereen wist nu dus dat ik van de 'verkeerde' kant was, maar de reacties waren geweldig, echt super. Ik voelde me echt enorm opgelucht en dat zeiden veel klasgenoten ook.

Alleen die ene persoon, die goede vriend, die sloeg helemaal dicht. Ik hoorde ook van de klas dat ze echt aan hem merkten dat hij heel erg schrok. Ik heb verder normaal gedaan tegenover hem en aan het einde van de dag stuurde hij me een smsje met daarin geschreven dat hij gewoon even schrok en dat hij even aan het idee moest wennen. Waar ik heel blij van werd, is dat hij liet blijken dat hij het heel tof vond dat ik het heb verteld en dat er niets aan onze vriendschap verandert.

Gister heb ik het dan nog tegen twee klasgenoten verteld die er de dag daarvoor niet waren. Ook zij reageerden normaal en vonden het hartstikke knap van me.

Wat ben ik opgelucht, zeg!

Abcdefg

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]