"Geslachtsoperatie" door Frederique

Titel:  Geslachtsoperatie
Auteur:  Frederique
Datum:  3 mei 2008
Revisie:  -
Gelezen:  4418

Geslachtsoperatie

In mijn zoekproces heb ik vaak twee kanten opgekeken: de kant van de vrouwen en de kant van de homobeweging. Bij vrouwen was ik erg geïnteresseerd in vragen als: wat lezen vrouwen? Wat vinden ze belangrijk? En is dat, nu ik mijn vrouwelijke kant aan het onderzoeken ben, nu ook iets voor mij? Bij homo's was ik meer geïnteresseerd in vragen als: hoe hebben homo's hun organisaties ingericht? En zou de genderbeweging hier iets van kunnen leren? Zeker toen ik las dat 'de buitenwereld' homo's en transgenders regelmatig op één hoop gooit via een term als HLBT's (Homo's, Lesbo's, Biseksuelen en Transgenders) en soms zelfs als GLBTIQQA (Gays, Lesbians, Bisexuals, Transgenders, Intersex, Queers, Questioning and Allies) werd het zaak mij meer in de homobeweging te verdiepen.

Ik abonneerde me op de Gay Krant en heb op de site van de Gay Krant ook een profiel aangemaakt. Ik had het profiel nog geen paar dagen of er kwam een persoonlijk bericht binnen van iemand die, "vergeef me de vraag", wou weten of ik dan ook een geslachtsoperatie zou ondergaan.

Hoe nu te antwoorden? Ik vond het een heel persoonlijke vraag. Wat maakt het een ander uit wat ik wel of niet in mijn broekje heb? Aan de andere kant: de jongen stelde de vraag heel fatsoenlijk. Zou dit niet juist een reden zijn om hem ook heel fatsoenlijk er op te wijzen dat er meer is dan alleen die geslachtsoperatie?

Ik heb gekozen voor het laatste. Heb hem vriendelijk uitgelegd dat ik op korte termijn niet geïnteresseerd was in een geslachtsoperatie (ik heb gewoon te weinig een hekel aan mijn piemel en het verlangen naar een vagina is ook te zwak om zo'n zware operatie te ondergaan - het risico op complicaties is daardoor te groot ten opzichte van wat het me op kan leveren). En daarna, "vergeef mij de vraag", hem de vraag gesteld waarom hij toch juist naar een geslachtsoperatie vraagt, terwijl ons proces veel breder is: denk aan epilatie van haar op gezicht, armen, benen, buik, oksels. Denk aan logopedie om onze stem te vervrouwelijken. Denk aan het als vrouw gekleed gaan ondanks dat mensen op straat, maar ook je familie, collega's, buren, kennissen allemaal wel zien (en weten) dat je als man geboren bent. Denk ook aan een psychisch proces om goed met zo'n veranderingsproces om te gaan en aan het proces om de behandelaars van de VU zover te krijgen dat ze je ook gaan behandelen. En als je ze zover krijgt natuurlijk de hormoonbehandeling om eigen borsten te krijgen en van die verduvelde erecties af te komen... En pas na dit alles komt eventueel een geslachtsoperatie en een gezichtsoperatie.

Hij snapte dat de vraag retorisch was. Ik heb nog één, weer heel net, antwoord van hem teruggekregen dat hij zich niet realiseerde dat ons veranderingsproces zo omvangrijk was. Hij wenste mij dan ook veel succes.

Ik hoop dat ons verhaal op deze manier voor de buitenwereld breder wordt dan alleen 'mensen die een geslachtsoperatie ondergaan, daarna andere kleren aantrekken en vanaf dat moment als vrouw gaan leven'. Zo simpel ligt het namelijk niet.

Frederique

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]