"Puberliefde" door Kada

Titel:  Puberliefde
Auteur:  Kada
Datum:  16 mei 2008
Revisie:  -
Gelezen:  4445

Puberliefde

Zij was 14, ik 13. Geen haar op mijn hoofd die aan verliefdheid dacht, maar oh wat was ze leuk! Rianne heette ze. Rianne, oh Rianne. Zet mijn hart in ‘vlamme’. Haar zo wit als ivoor, ogen zo blauw als een heldere tropische zee en een lach om spontaan van te blozen. Ik zat bij haar op school en zij was het beste vriendinnetje van mijn nicht. Ik was dus ineens ook het beste vriendinnetje van mijn nicht. Elk ontbijt was een feest want het luidde een nieuwe schooldag in, vol avontuur en misschien wel spannende verassingen. Al fietsend keek ik driftig om me heen bij het naderen van het schoolgebouw, in de hoop dat zij tegelijk met mij op school kwam en we een stukje samen konden fietsen. Vol verwachting parkeerde ik elke ochtend mijn fiets en ik kon niet snel genoeg het schoolplein op. Zou mijn nicht er al zijn met haar vriendinnen? Met DE vriendin? Misschien kreeg ik wel een sigaretje van Rianne, liefst eentje die zij al aangestoken had natuurlijk (I know, ik was er vroeg bij met stiekem roken).

De lessen duurden een eeuwigheid want het draaide niet meer om de lessen. Ik ging voortaan naar school voor de pauzes. Pauzes waarin ik met mijn grapjes en leuke verhalen indruk kon maken op Rianne. Tussen de pauzes door ging ik zo vaak mogelijk naar het toilet want misschien had Rianne wel een tussenuur en kwam ik haar tegen op de gang. Of spannender nog, misschien moest zij precies tegelijk ook plassen en verklaarde ze mij haar liefde in de intimiteit van een klein toilethokje.
Ik ging graag naar school maar nog liever sprak ik buiten schooltijd met mijn nicht af want buiten school gebeurde het allemaal. Op school had iedereen dezelfde leefwijze, dezelfde regels en dezelfde structuur. Maar hoe iemand werkelijk in het dagelijkse leven was, zag je buiten school en dus deed ik mijn uiterste best om buiten school veel met mijn verbinding met Rianne op te trekken, namelijk mijn nicht. Ik at bij mijn nicht, sliep soms bij mijn nicht en vierde feest met mijn nicht. Ik wurmde me een weg in haar vriendenkring en werd langzaam één van hen. Ik zette alles op alles om deel van haar dagelijkse leven te worden.
De dag dat ik door hen uitgenodigd werd mee te gaan naar carnaval was de dag dat ik voor het eerst besefte hoe mooi het leven kon zijn. Ik zou met Rianne bier drinken, hossen en dronken worden. Misschien wel zo dronken dat ze mij spontaan net zo leuk ging vinden en we zoenend in een steegje achter de kerk belandden. Ik was dan wel zo naïef om te ontkennen dat ik ook maar iets van verliefdheid voor haar voelde, maar fantasie had ik genoeg.

Om 7 uur belden we bij Rianne aan en haar oudere broer liet ons binnen. Vol ontzag keek ik naar haar broer. De jongen met wie zij jarenlang gestoeid en geruzied had en met wie ze elke avond aan tafel zat. Die jongen kende haar beter dan wij allemaal bij elkaar en ik was jaloers op hem!
Ik wilde alles van haar weten. Welke muziek ze luisterde, wat voor pyjama ze ’s nachts droeg, hoe ze haar boerenkool het liefst at, bij welke films ze moest huilen. Ik wilde haar van top tot teen leren kennen. Ik plofte neer op de bank waarop zij avonden op rij tv zat te kijken, ik stelde me voor aan de vrouw die haar het leven geschonken had en ik dronk cola uit een glas waar zij misschien de dag ervoor wel cola uit gedronken had. Alles was intens en vol symboliek en ik genoot van elke seconde.
Van de avond zelf weet ik gek genoeg niets meer, waarschijnlijk omdat Rianne te druk was met hossen met anderen en flirten met jongens. Feit was namelijk gewoon dat Rianne een puberende heteromeid was die mij zag als niet meer dan de nicht van één van haar vriendinnen. In mijn fantasie betekenden we veel meer voor elkaar dan zij zich ooit beseft heeft. Als ze geweten had wat ik allemaal voelde en dacht, had ze me zeker een eng, raar, stom wijf gevonden.

Ik had lieve fantasieën en dagdroomde de hele dag over haar. Op mijn slaapkamertje schreef ik haar brieven en gedichten waarin ik haar vertelde hoe leuk ze was, maar al die brieven belandden direct versnipperd in de papierbak want niemand mocht het weten.
Avonden lang stond ik voor mijn slaapkamerraam aan de sterren te vragen waarom zij mij niet zag zoals ik haar zag. Nachtenlang lag ik huilend in bed met het besef dat zij nooit datzelfde zou zien en voelen als ik. Langzaam sleet het verlangen naar Rianne, totdat zich een nieuw leuk meisje meldde op het schoolplein en het riedeltje weer van voor af aan begon.

Tientallen meisje hebben mijn onvoorwaardelijke liefde aan zich voorbij laten gaan zonder het zelf ooit te weten. Tientallen keren heb ik eindeloos gedroomd zonder te durven beseffen dat ik gewoon verliefd was. Jarenlang was ik een lesbische struisvogel. Ik heb me de techniek van het fantaseren en wegdromen zonder actie te ondernemen zo eigen gemaakt dat ik ervan ben gaan genieten. En heel af en toe, zonder dat iemand het weet, grijp ik wel eens terug naar die techniek en fantaseer ik eindeloos over dat leuke, onbereikbare heteromeisje op het werk, in de sportschool, achter de bar bij de vrouwenavond of bij Mac Donalds aan de tafel tegenover me. En wederom besef ik me dan elke keer: ‘wat kan het leven soms toch serieus mooi zijn.’

Kada

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]