"De papegaai" door Frederique

Titel:  De papegaai
Auteur:  Frederique
Datum:  13 sep 2008
Revisie:  -
Gelezen:  4428

De papegaai

Laatst heb ik gegeten in de 1e klas stationsrestauratie van Amsterdam Centraal. Het is een prachtige hoge ruimte met mooi behang en mooie schilderingen op het plafond. Echt een van de weinige oude ruimtes die nog niet verpest is met een nieuwe inrichting.

Mijn ober kwam langs. "Wat wilt u drinken meneer?" Het is al tijden geleden dat ik door iemand "meneer" werd genoemd. Meestal laat men het geslacht weg en vraagt men iets als "Goedenmiddag, wilt u wat drinken?". Het komt steeds meer voor dat men mij mevrouw noemt. Beiden zijn goed voor mij; alleen "meneer" begint me te storen. Ik wilde bovendien niet alleen iets drinken maar ook iets eten. Ik legde hem rustig uit wat ik wilde (het woord "meneer" maar gemakshalve negerend) en wachtte wat er verder zou gebeuren.

In de restauratie hebben ze ook een papegaai en ik kon het beest goed zien van waar ik zat. Het is een prachtig groot dier dat rustig aan het eten was. Er zit geen kooi omheen, maar het beest heeft wel duidelijk zijn eigen gebied. Ik heb nog nooit gezien dat het beest buiten zijn gebied ging: het beest kent zijn plek. Toen ik net aan mijn tafeltje zat kwam een jongetje naar de papegaai kijken. "Niet aankomen hoor, hij bijt!" zei een ober vriendelijk. Een andere ober kwam even later langs en kriebelde het beest even op zijn kop. Een derde ober kwam langs, veegde het eten en het zaagsel dat over de rand op de bar gevallen was weer terug de "kooi" in en praatte even vriendelijk tegen het dier. En toen kwam er een ober langs die een bierviltje op de etensbak van de papegaai legde. De papegaai kon dit niet waarderen: direct gooide hij het bierviltje van zijn bakje af. Hij werd er duidelijk kwaad van en begon geïrriteerd zaagsel over de rand van zijn "kooi" op de bar te gooien.

Zou het toeval zijn dat de ober die mij stelselmatig "meneer" noemde dezelfde was als de ober die pesterig het bierviltje op de etensbak van de papegaai legde? En welke ober zou het zaagsel dat over de rand gegooid was gaan opruimen?

Net als de papegaai heb ik wraak genomen. Het eindbedrag was € 18,75. Normaal gesproken geef ik dan een fooi tot € 20. In dit geval wilde ik het wisselgeld tot het laatste muntstuk terug, wat hem een paar minuten tijd gekost heeft om het laatste muntstukje te vinden. Geïrriteerd graaide hij in zijn portemonnee. Ik glimlachte...

Frederique

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]