"Oud & Voorbij" door Hendrik

Titel:  Oud & Voorbij
Auteur:  Hendrik
Datum:  28 dec 2008
Revisie:  -
Gelezen:  4408

Oud & Voorbij

Oud en voorbij, is dat wat u van het oude jaar gaat zeggen? Of heeft het afgelopen jaar u nog wat nieuws gebracht? Voor mijzelf sprekend kan ik zeggen dat in het jaar 2008 mijn persoonlijke omstandigheden zich ingrijpend hebben gewijzigd. Ik verhuisde, wij verhuisden, we gingen niet ver weg, maar toch is het een enorme verandering. Zeker als de samenstelling van het gezin zich wijzigt, dan is dat een radicale verandering in je bestaan. Een jaaroverzicht van mijzelf ga ik hier niet maken. Ik zie de jaaroverzichten op de tv wél graag voorbijkomen.

Zo een jaaroverzicht van het journaal, dat zet alles van het jaar 2008 nog eens op een rij. Ik denk dat het goed is voor elk mens om alles nog eens op een rij te zetten. Zo overdenk je de zaken nog eens en kun je nog aandacht geven aan hetgeen aan je zorg ontsnapt is. De woorden ‘iets een plekje geven’, deze uitdrukking heeft de vaagtaal-verkiezing van 2008 gewonnen. Toch meen ik dat het minder vaag is dan gesteld wordt. 'Iets een plekje geven' wordt misschien wel veel te vaak gebruikt, eerder denk ik dat de uitdrukking te snel wordt aangewend. In een situatie waarin men het niet goed weet hoe te reageren zegt men dan maar, ‘het moet een plekje krijgen’.

Welk plekje krijgt 2008 van u? Staat het jaar 2008 in uw persoonlijke top tien? Of is het enkel oud en voorbij? Waar gaat het in de media over? Men spreekt van het jaar van Joran van der Sloot, maar ook over het jaar van Fitna. Het jaar van Barack Obama of het jaar van de kredietcrisis? Kiest u zelf maar uit in welk profiel u zich het meest herkent. Of zijn het de overleden personen die u in gedachten hebt als u terugdenkt aan het afgelopen jaar?

Ik vind het wel belangrijk om even stil te staan bij degenen die in 2008 uit de tijd gingen. Ik heb daarvoor wel het rijtje nodig van de NOS, ik ben niet zo goed van memorie. Dan zie ik in januari Heath Ledger, de 28 jarige acteur, uit onder andere de baanbrekende film Brokeback Mountain. In februari ontviel ons de zanger Benny Neyman, hij werd maar 56 jaar oud. Als je het rijtje van overleden personen langs loopt dan zie je vele echte Ouden van Dagen, hoe ouder de leeftijd bij overlijden hoe normaler, de te meer acceptabel het overlijden is. Een moment stilstaan en dan weer verder gaan.

Oud en voorbij, dat geldt niet voor mij. Het jaar 2008 is bijna geschiedenis, het wordt bijgeschreven in de boeken en het zal mijns inziens ingaan als het jaar waarin de financiële wereld instortte. Het filmpje Fitna zijn we al bijna vergeten, de eerste zwarte president, dat is het item voor 2009. Barack Obama, hij zal het volgend jaar op zijn naam krijgen denk ik zo. En crimineel gedrag, zoals dat van Joran, dat moeten zeker geen jaar op naam krijgen, dat is teveel eer. Ik houd het bij het jaar waarin de financiële wereld instortte. De zekerheid die geld en goed ons bood heeft het afgelopen jaar minder vastigheid geboren dan we meenden te hebben. Het komende jaar hebben we nodig om grondig uit te gaan zoeken welke wegen ons leiden naar het goede.

Hendrik

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]