"Vertrouwen" door Frederique

Titel:  Vertrouwen
Auteur:  Frederique
Datum:  18 jan 2009
Revisie:  -
Gelezen:  4426

Vertrouwen

Vertrouwen is iets raars. Je begint met een bepaalde hoeveelheid vertrouwen en daarna kunnen er twee dingen gebeuren: Het vertrouwen breidt uit, of je verliest het.

Als je je vertrouwen verliest, dan kan het alleen maar minder gaan. Dan is alles wat meevalt "normaal". Als iemand goed presteert dan komt dat omdat je hem geholpen hebt; op eigen kracht zou het iemand nooit gelukt zijn. Alles wat tegenvalt is een bevestiging van wat je al wist: "Zie je wel? Het zou toch minder gaan? Het wordt nooit wat!" Als iemand dan een foutje maakt, zeg je tegen een ander: "Zie je wel? Ik zei toch dat die niet te vertrouwen is?"

Als je je vertrouwen uitbreidt, dan kan het alleen maar beter gaan. Dan is alles wat meevalt een steuntje in de rug, een bevestiging van de goede richting die je op gaat. Als iemand goed presteert dan zie je iemand groeien. En dat jij hem daarbij geholpen hebt? Nou, en? Heeft niet iedereen soms een duwtje nodig? Alles wat tegenvalt is onderdeel van iemands leerproces. Je kunt niet in één dag groeien. En zie je wel dat de fouten al minder groot worden? Als iemand een foutje maakt zeg je tegen die persoon: "Wat jammer! Heb je er van geleerd? Volgende keer beter!"

Ik wens iedereen een jaar toe waarin je vertrouwen groeit. In een ander en in jezelf!

Frederique

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]