"Pasen" door Hendrik

Titel:  Pasen
Auteur:  Hendrik
Datum:  13 apr 2009
Revisie:  -
Gelezen:  4415

Pasen

Wat is dat nou met Pasen, wie weet het nog? We zeggen in ons land aan de feesten gehecht te zijn, de tweede paasdag is ons heilig. Nee, we zouden die nooit in willen ruilen tegen een feestdag van een ander ‘geloof’. Wanneer het weer eens ter sprake komt, een nationale dag vrij met het Suikerfeest, dan wordt moord en brand geschreeuwd. Wanneer een onderzoek gedaan zou worden dan denk ik dat driekwart van de Nederlanders niet weet wat er met Pasen gevierd wordt.

We zijn te druk met van alles. De week voor Pasen is het de stille week, wie heeft er tijd genomen om ‘stil’ te zijn? Zelf neem ik het mij wel voor, het is er dit jaar helemaal niet van gekomen. Witte Donderdag, zou dat lukken om die te vieren? En de Goede Vrijdag? Stil zijn op Stille Zaterdag? En dan de zondag Pasen vieren! We leven in een tijd waarin we de zaken uit de traditie, die ons ter beschikking staan volledig kwijtgeraakt zijn. Wat zou het ons goed kunnen doen als we besef van de tijd zouden hebben.

Heeft het een band met anders zijn? Wat heeft het te maken met seksuele oriëntatie? Misschien niet zo veel op het eerste oog. Ik wil er naar kijken en zoeken naar wat de link zou kunnen zijn. Nieuw leven, dat staat centraal met Pasen. De dood is overwonnen, de doodsheid verdwijnt. Als ik denk aan de tijd dat ik niet volledig mijzelf kon zijn dan moet ik vaststellen dat ik aan het doodgaan was. Ik leefde mijn leven zoals ik meende dat het van mij verwacht mocht worden. Ik was niet mijzelf, ik speelde ‘normaal’ te zijn. Dat hoor ik ook vaak van mensen die nu openlijk gay zijn en lang hebben gewacht met hun outing.

Op het moment dat je er voor uitkomt dan wordt je als het ware opnieuw geboren. Zoals men wel in bepaalde christelijke kringen gewend is te zeggen, opnieuw geboren. Men wordt opnieuw geboren als men er voor kiest om zich te bekeren tot een geloof. De ‘born-again-christian’, met name een begrip in de Verenigde Staten van Amerika. Toch is dat heel wat anders dan uit de kast komen.

Uit de kast kom je als je volledig kiest voor jezelf. Je bent niet degene die men denkt dat je bent. Men gaat er over het algemeen van uit dat ‘iedereen’ hetero is. Gemakshalve gebruik ik dit cliché. Je hebt in feite niets te kiezen, enkel voor jezelf, je eigen seksuele geaardheid, daar moet je voor kiezen om volledig jezelf te kunnen zijn. In het geloof gaat dat niet altijd op, dan wordt soms gekozen voor een vlucht uit de werkelijkheid, een vlucht in het geloof.

Pasen kan zijn kiezen voor jezelf en kiezen voor het leven. In mijn optiek is Pasen het begin van de geloofsgemeenschap van mensen die zich verwonderen over wat de traditie ons aanreikt. Van transcendentie tot met twee benen op de grond. Hopelijk vinden we, u en ik de dagen rond Pasen wat tijd voor het goede.

Hendrik

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]