"Noors drama" door Kada

Titel:  Noors drama
Auteur:  Kada
Datum:  22 mei 2009
Revisie:  -
Gelezen:  4415

Noors drama

Wat een drama was het weer, hè, het songfestival? Elk jaar worden ik en mijn vriendin uitgenodigd bij een van onze beste vrienden, en samen met zoveel mogelijk andere vrienden kijken we er dan naar. Hij is zo’n echte songfestivalfreak die al maanden van tevoren weet welke liedjes door welke landen ingezonden worden. Al weken van tevoren heeft hij alle liedjes op zijn computer staan en op de avond zelf deelt hij heuse scorelijstjes uit, waarbij het dan uiteraard de bedoeling is dat we zelf ook punten gaan geven. Elk jaar weet lachen we hem uit, maar elk jaar weet zitten we toch met zijn allen voor zijn tv als kritische songfestival-kijker. Elk jaar weer worden wij zelf uitgelachen als mensen horen dat we gaan kijken MET scorelijstjes. We kijken dan ook niet echt voor de kwaliteit van de muziek of omdat we het serieus zo geweldig leuk vinden allemaal. Wij kijken puur voor de gezelligheid… en voor hem uiteraard. En elke keer weer is het lachen, gieren, brullen geblazen want de een zingt nog valser dan de ander en vaak is het gay-gehalte zodanig hoog dat het zeer doet aan je ogen. Eigenlijk zie ik het meer als een veredelde versie van de Idols audities, waarbij mensen zichzelf zodanig voor lul zetten dat ze er een bn’er mee worden.

Verbazingwekkend vind ik het hoge hypocriet-gehalte van sommige landen. Het songfestival is zo ongeveer het internationale homogebeuren in Europa en elk land wil de publiciteit van het songfestival wel naar zich toetrekken, maar de homo’s die het daarmee aantrekt zijn niet welkom. Zonder al die stemmende en toegewijde homo’s zou West-Europa waarschijnlijk helemaal niet meer mee hoeven doen aan het songfestival en als er (in West-Europa in elk geval) een groep is die nog niet klaar is met dat hele nepfeest, dan zijn het wel de homo’s. Misschien zijn ze daar wel op uit in die oostblok-landen. Boycot de homo, dan boycot je het land waaruit die homo komt uiteindelijk misschien vanzelf.

Het is al jaren duidelijk dat er een absolute tweedeling is in smaak tussen Oost-Europa en West-Europa. Oost-Europa kijkt naar het politieke spel, West-Europa gaat nog echt voor kwaliteit. Alhoewel…. Ik snap werkelijk waar niet hoe Nederland zoveel punten kon geven aan Noorwegen. Misschien is dat wel HET bewijs dat het vooral homo-Nederland is die massaal stemt want die Noorse knul moest het in mijn ogen toch echt hebben van zijn viool en zijn schattige kop. De enige die in ons gezelschap echt blij was met die Noor, was een van onze homovriendjes die het lied een nachtmerrie vond, maar bij die knul toch zeker wel inderdaad aan een fairytale dacht. Bij Idols zou hij keihard weg gelachen worden tijdens de audities, maar op Europees niveau is iedereen gek met hem. Schiet mij maar lek.

En zo gaat het eigenlijk al een behoorlijk aantal jaren. Elke keer weer worden we stil op het moment dat er punten uitgedeeld worden want de minste kwalitatieve act krijgt altijd de meeste punten. Er was ooit een tijd dat ik thuis nog echt in spanning op de bank zat omdat Nederland gewoon serieus kans maakte, maar dat is inmiddels zo lang geleden dat ik het me nauwelijks nog kan herinneren. Jaar na jaar zegt onze vriend: "Ik ben zo klaar met het songfestival, dit is echt het laatste jaar dat ik gekeken heb." En jaar na jaar zeggen wij (met een grote knipoog): "Fijn, dan kunnen we volgend jaar misschien andere plannen maken op die dag."

Maar het jaar daarop zitten we toch weer voor die buis

Kada

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]