"Monogamie" door Kada

Titel:  Monogamie
Auteur:  Kada
Datum:  22 jul 2009
Revisie:  -
Gelezen:  4416

Monogamie

Ergens in de tijd hebben wij westerlingen met elkaar afgesproken dat monogamie cool is en vreemdgaan fataal. Waarschijnlijk is dit idee geboren uit jaloezie, een emotie die wij mensen nou eenmaal cadeau hebben gekregen bij ons bestaansrecht.
Eigenlijk is het hele idee van monogamie belachelijk, want we zijn niet gemaakt om monogaam te zijn. De cijfers van onderzoeken naar vreemdgaan bewijzen dat wel. We proberen het allemaal (nou, bijna allemaal) en vaak lukt het een tijd zonder moeite, maar hoe verliefd we ook zijn, er komt voor ons allen een punt dat we weer oog krijgen voor anderen. Dat ons hart sneller gaat kloppen van iemand anders dan onze partner. Het is niet eens kwade opzet; we kunnen daar gewoon niets aan doen. Ons lichaam maakt hormonen aan, waardoor we ongevraagd en vaak ongewenst seksuele spanning voelen.

Daarnaast zijn wij mensen ook nog eens sensatiezoekers. Ons dagelijks leven wordt al snel een sleur, dus moeten we zelf dingen zoeken om het spannend te houden.
Alles wat eng en gevaarlijk is, is leuk. We springen aan elastieken van bruggen, laten ons op de kop slingeren op de kermis tot we misselijk zijn (dit weten we vooraf en toch kunnen we het niet laten), we drinken bier tot we kotsend boven de wc hangen (dit weten we ook vooraf en toch kunnen we het niet laten), we vliegen met 140 km per uur over de snelweg tot we of geflitst worden of tegen een vangrail knallen (weten we ook vooraf en toch kunnen we het niet laten) en alles wat we stiekem doen, doen we omdat het spannend is. Roken is veel spannender als het stiekem gebeurt, seks is spannender als het stiekem gebeurt, paperclips pikken op het werk is spannend, omdat het eigenlijk niet mag.
We worden gewoon lichtelijk geil van alles wat gevaarlijk, ongezond of verboden is en dus ook van mooie vrouwen/mannen waar we geen relatie mee hebben.

Eigenlijk kunnen we onszelf dat niet kwalijk nemen: Zo zijn we gewoon en het is hooguit dom dat we zoveel energie stoppen in het monogaam willen zijn, terwijl we het diep van binnen helemaal niet zo makkelijk kunnen.

Ik ben geen uitzondering, hoor. Ik en mijn vriendin zijn nu tien jaar samen en we hebben het nog steeds erg naar onze zin, maar soms begint mijn hartje ook sneller te kloppen van andere vrouwen. Echter, geen haar op mijn hoofd die ooit overwogen heeft om vreemd te gaan. Mijn hart, ware liefde en lichaam zijn voor haar en haar alleen! Die afspraak hebben we gemaakt toen we een relatie aangingen en het hoort bij mijn verantwoordelijkheid als partner zijnde.
En hoe zeer ik ook vind dat we het ons zelf vreselijk moeilijk maken door monogamie als relatieregel in te stellen, ben ik blij dat ook mijn partner en ik die regel hebben en het kost me geen enkele moeite me aan die regel te houden. Ik hou namelijk echt van mijn partner. Ik wil haar geen verdriet doen, dus probeer ik zoveel mogelijk rekening te houden met haar gevoelens. Ik weet dat het haar vreselijk veel pijn zou doen, als ik vreemd zou gaan… Dat is meer dan genoeg reden om het dus niet te doen.
Bovendien word ik zelf al ongemakkelijk bij de wetenschap dat zij voor mijn tijd ooit, in een dronken bui, haar seksualiteit met een ander gedeeld heeft. Dat idee alleen al is voldoende om bij mij jaloezie op te wekken en ik eis dus van haar ook monogamie. Als ik het van haar eis, kan ik het van mezelf toch ook alleen maar eisen.

Wat ik niet begrijp in het hele verhaal van monogamie is hoe sommige mensen maar vreemd blijven gaan en bij hun partner kunnen blijven. Ik kan werkelijk niet bevatten hoe je schaamteloos met een ander het bed in kunt duiken om vervolgens weer doodleuk naast je vrouw/man te kruipen. Hoe kun je nou roepen dat je echt van iemand houdt, als je diegene zo voorliegt? Hoe kun je nou werkelijk geloven dat je een goede, hechte relatie hebt als je zo weinig rekening houdt met de gevoelens van je partner?

Als je meer hormonen hebt dan liefde voor je partner, moet je open kaart spelen, hem of haar de keuze geven en in het begin van elke volgende relatie direct kenbaar maken dat je geen monogamie kunt garanderen.
Als je dat niet doet, ben je in mijn ogen een slappe zak/slet die niet relatiewaardig is!

Kada

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]