"Kast" door Hendrik

Titel:  Kast
Auteur:  Hendrik
Datum:  13 apr 2010
Revisie:  -
Gelezen:  4413

Kast

Kast en krant schreef ik gisteravond boven deze column. Ik keek zo even de week door en zag het bericht waarin Ricky Martin uit de kast komt. Het artikel vervolgde met de suggestie dat het nu de beurt aan Tarkan zou zijn. Ricky Martin opzoeken via het internet levert 47.300.000 Wereldwijde resultaten op. Enkel op Nederlandse pagina’s gezocht is het resultaat ruim 700.000. Op de website van de NOS staat: De Puerto Ricaanse zanger Ricky Martin is homo. Dat heeft de Latijns-Amerikaanse ster bekendgemaakt op zijn website. "Ik kan vol trots zeggen dat ik een homoseksuele man ben. Ik ben gezegend te zijn wie ik ben", schreef hij.
Dat is dus nieuws, het dateert van 30 maart, en al weer oud nieuws. Ik noem dit omdat het eigenlijk geen nieuws zou mogen zijn, een persoon die homo is. Het is echter wereldnieuws en dat voor een persoon die inmiddels al tegen de veertig loopt. Die persoon is niet zomaar iemand, hij heeft meer dan 55 miljoen albums verkocht, dat lees ik ook op het internet. Zo is er veel meer te verhalen aan weetjes. Die zal ik u besparen.

Wat wel opvallend is dat Ricky Martin het internet heeft verkozen om zijn coming-out mede te delen. Hij komt uit de kast op een manier die hij als grote ster kan kiezen. Hij heeft een eigen website, een eigen manager, noem maar op, het zal hem niet ontbreken. Wat nu als je dat allemaal niet tot je beschikking hebt, je hebt geen manager die een strategie bedenkt om jezelf te outen? Een goede vraag, dat in elk geval; een vraag waar best veel mensen mee worstelen. Hoe vertel ik het mijn ouders? Ik moet nu denken aan het liedje van André van Duin - Anders dan anderen - wat gaat over dit onderwerp. Ik denk dat het goed is om met een vertrouwd persoon te spreken en een plan te maken om optimaal jezelf te kunnen zijn.

Waar gaat het over? Die vraag zou mij niet vreemd in de oren klinken. Zeker niet als ik denk aan de rechtsgang met betrekking tot het lidmaatschap van vrouwen van de Staatkundig Gereformeerde Partij. Men heeft bij de hoogste rechtsinstantie in ons land bot gevangen en men is verbijsterd. Fel wordt er door de partij gereageerd op de uitspraak. Men is in de kuif gepikt, zo doet men althans. De SGP verkondigt een fundamentalistisch geluid waar we niet van gediend zijn in de huidige geciviliseerde samenleving. Wanneer het gaat over moslims, dan willen we ook geen vrouwen die onderdrukt worden. In de streng christelijke hoek zou het dan wel mogen? We zien het aan kledingvoorschriften; mijn idee is dat het toch niet vrijwillig kan zijn dat je gekleed gaat als mijn oma in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Kan dat een mens gelukkig maken? Niet door angst laten leiden is mijn motto, zorg goed voor jezelf, weet je geliefd, zoek het goede.

Hendrik

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]