"Bisschop & rome" door Hendrik

Titel:  Bisschop & rome
Auteur:  Hendrik
Datum:  1 jun 2010
Revisie:  -
Gelezen:  4409

Bisschop & rome

Is Rome nu zo'n bekende stad geworden, omdat de bisschop zich daar vestigde? In onze tijd wel, denk ik. Ik was de eerste week van mei in Rome. Mei, de Mariamaand voor de katholiek. Genoemd naar Maria, de moeder van Jezus van Nazareth. Een vrouw die als geen ander hoort bij de gemeenschap van mensen die zich met Christus en met elkaar verbonden voelen. Rome, de stad die als geen ander actueel verbonden is aan diezelfde gemeenschap. Want of je nu Rooms bent, humanist of protestant, de stad Rome heeft je iets te zeggen. Zelfs voor mensen met andere religies heeft een stad als Rome een bijzondere betekenis.

In de dagen dat ik in Rome was, bleek de paus in Milaan te zijn en was de mis te volgen via schermen op het Sint Pietersplein. In de rij om de kerk in te gaan krijg ik een Efteling-gevoel. Na gecheckt te zijn kregen we toegang tot de enorme kerk; een kolossaal en indrukwekkend gebouw, vol pracht en praal. Deze was echter voor mijn gevoel leeg, ondanks dat het er vol was met toeristen. Hoe mooi ook, het is voor mij allemaal schijn. Dat zal met een aantal zeer persoonlijke gevoelens te maken hebben, vrees ik. Dat is wel jammer; ik had verwacht meer onder de indruk te raken en iets van de inspiratie die mensen gehad hebben om zoiets moois te maken, te kunnen ervaren.

Op school leerde ik al iets over Rome, het bestuur van de kerk dat mensen liet betalen om in de hemel te komen. De handel in aflaten bracht geld in Rome voor de bouw van de Sint Pieter. Daarnaast het uitoefenen van macht en het daaruit voortvloeien van sociaal misbruik hebben mijn zienswijze mede bepaald. De paus is de belichaming van de Romeinse kerk. Hij doet steeds weer uitspraken waar je heden ten dage versteld van blijft staan. Met alle schandalen in de kerk durft hij het in zijn hoofd te halen om, juist deze week, te zeggen dat de openstelling van het huwelijk, voor mensen van het zelfde geslacht, een verraderlijke en gevaarlijke bedreiging voor de wereld is. Invloed aanwenden om de voorgangers in zijn kerk op andere gedachten te brengen, dat is wat de Roomse bisschop doet. De gewone man en vrouw in de straat trekt zich niet veel aan van wat die man zegt. Het is strategie, het is politiek, het is nog steeds een uitoefening van macht. En dan in de vorm van het misbruiken van de macht. Om de mens te knechten.

En dan tenslotte, de kerk, het is een instituut. Het is echter geen bezit van de paus of de priester. De kerk is van iedereen, zogezegd van het volk. Des te schrijnender is het dat daar waar iedereen welkom zou moeten zijn zulke extreme vormen van uitsluiting plaatsvinden. God houdt van u, zonder onderscheid, zonder aanzien des persoons. Rome is mooi, en soms de Romeinen ook. De stad vertelt geschiedenis. En het goede.

Hendrik

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]