"Gay & Pride" door Hendrik

Titel:  Gay & Pride
Auteur:  Hendrik
Datum:  7 aug 2010
Revisie:  -
Gelezen:  4422

Gay & Pride

In 1976 schreef Tom Robinson het liedje ‘Glad To Be Gay’ voor de gaypride. Toen al, dat is wat ik nu denk, het zal voor een gaypride in Groot Brittannië geweest zijn. Ik heb dat niet verder uitgezocht, ik kwam het toevallig in mijn eigen map met documenten tegen op mijn computer. ‘Glad to be gay’, zo’n 35 jaar geleden geschreven en in mijn beleving is het geen hit geweest, ik zou het eens op mijn gemak uit moeten zoeken. Ik was mij in de tijd van die song van Tom Robinson niet van bewust dat ik gay zou zijn, en ik zou er zeker niet blij mee geweest zijn. Ik was toen begin 30, had een gezin en dat was mijn levensvervulling. Zo beleefde ik dat, het was goed zoals het was. En zeker ook niks mis mee.

GAY & PRIDE schreef ik boven deze column vandaag. Trots en homo, vrij vertaald. Er trots op te zijn om te zijn wie je bent. Het vrije vertalen van het woord gay maakt het wat plat. Op zijn Hollands gezegd is homo toch wat anders dan gay. Het woord gay betekent namelijk ook vrolijk, en dat is wat er zeker bij hoort. Te zijn wie je bent, te zijn die je bent. Te mogen zijn, er te mogen zijn, dat is nog vaak moeilijk. Als je homo, lesbo of Bi bent dan val je toch buiten de boot. Al valt dat vandaag in Amsterdam wel mee denk ik.

GAY & PRIDE. Gisteren, vandaag en morgen feest in Amsterdam. Toen ik er een tijdje terug met mensen over praatte die zelf homo zijn en zich christelijk noemen waren een aantal reacties heel erg negatief. Met name gaat het dan over de ‘blote bootjes’, men zegt zich er voor te schamen om geassocieerd te worden met deze uitbundige geseksualiseerde gedragingen. Ik moet zeggen dat ik een Betuwse boer, iets als dat, tien jaar geleden ook al hoorde zeggen. ‘Een beetje normale homo zou zich toch kapot schamen’. Ieder zijn ding, zo heet dat toch vandaag de dag? Degene die het blote gedoe niks vindt zal vorig weekend ook niet op het Rotterdamse zomercarnaval mee hebben gelopen in de parade. Om maar een vergelijking te maken. Als je het over de uiterlijkheden hebt, dan kun je makkelijk aan de inhoud voorbijgaan.

GAY & PRIDE. Ik noem het nog maar eens, ik geef er een nogal persoonlijke draai aan. Ik ben er (nu) trots op te zijn dat ik ben die ik ben. Ik leef nu tien jaar openlijk als homo, ik zou liever spreken van gayman, al is dat geen mooi Nederlands. Ik durf te zeggen er vroom en vrolijk mee te kunnen leven. Want homo zijn is geen keuze. Zoals je niet kiest voor de maat van je schoenen of om linkshandig te zijn. In bepalende kringen meent men nog steeds dat seksuele geaardheid veranderd kan worden, men durft zelfs te spreken van genezing. Men gaat dan volkomen voorbij aan de identiteit van de ander. Ik wens ieder vandaag vroom en vrolijkheid toe en altijd het goede.

Hendrik

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]