"Venise & breda" door Hendrik

Titel:  Venise & breda
Auteur:  Hendrik
Datum:  11 nov 2010
Revisie:  -
Gelezen:  4431

Venise & breda

Sinds 1967 is (was) de Venise bar een begrip in Breda en ruime omgeving. En sinds afgelopen voorjaar (2010) is de Venise gesloten, de bar was failliet. Met het sluiten van de Venise werd een tijdperk afgesloten. Dat gevoel kreeg ik toen ik er over nadacht wat de betekenis van de Venise geweest is. En dan niet enkel voor Breda, maar voor een hele ruime regio, die meer omvat dan enkel west Brabant. Want het begrip waar ik mee startte, dat is een legendarisch begrip.

Vraag mij niet naar de geschiedenis van de Venise, en niet naar de details van wie de uitbaters waren. Op die vragen moet ik u het antwoord schuldig blijven. Wel heb ik weet van de betekenis, de waarde van de Venise. En dan heb ik het niet over de waarde in euro’s, nee het gaat dan over een waarde die de euro te boven gaat. Welke coderingen zou ik die waarde mee willen geven? Een poging: Emotionele waarde, sociale waarde, emancipatorische waarde, zomaar een paar begrippen die mij als eerste te binnen schieten. Waardevol in elk geval.

Het was in de tijd dat ik uit de kast kwam, ik was al in de veertig, in de jaren negentig van de vorige eeuw, toen ik kennismaakte met het fenomeen gaycafé. Ik was homo maar kende de wereld van de homo’s nog helemaal niet. Het kan bij anderen in omgekeerde volgorde gaan, dat men eerst het homoleven leert kennen en vervolgens een coming-out gaat meemaken. Ik wilde met mijn vriend uitgaan en een homocafé bezoeken, nu ik erover schrijf lijkt het zo gewoon. Toen was het echter voor ons beiden een hele stap om een café binnen te gaan waarvan je weet dat het voor homo’s is. We waren nog groentjes denk ik achteraf, we waren op dat gebied niks gewend.

Ongeveer op die manier kwamen wij de Venise binnen, zoals gezegd, tegen het einde van de vorige eeuw. We stapten als het ware een gezellige huiskamer binnen, wat onwennig onzerzijds nog. Het was qua inrichting sfeervol in de Venise en met een populair stuk muziek werd de ambiance compleet gemaakt. Een goed gevoel noem je dat, een plek om nog eens terug te gaan. Dat hebben we veelvuldig gedaan. Dolle avonden maakten we mee, van bingo tot travo. En van straatfeest tot en met carnaval, het is teveel om op te noemen.

Een plek om jezelf te zijn, dat kan ik met een gerust hart stellen. Die plekken zijn er nog niet zoveel, van die gewone bijzondere gelegenheden om uit te gaan. Gewoon gezellig, op z’n Brabants zal ‘k maar zeggen. Uit en toch thuis, feest en zo gewoon, dat maakte het telkens weer heel speciaal. Het is verleden tijd, de kroeg werd gemoderniseerd, techno stijl. Het gewone was weg en wat bijzonder moest zijn is niet gekomen. De tijd is voorbij, de herinnering blijft aan het goede.

Hendrik

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]