"Anders & Apart" door Hendrik

Titel:  Anders & Apart
Auteur:  Hendrik
Datum:  29 mei 2011
Revisie:  -
Gelezen:  4417

Anders & Apart

In een voorstelling in het theater De Nieuwe Doelen kwam voor mij geheel onverwacht het woord apartheid langs. Het optreden van de AFRICAN MAMAS, waarin alle hits van de legendarische zangeres Miriam MAKEBA langskwamen, vertelde ook over haar leven. Daarbij wordt verteld over het leven in Zuid-Afrika, een land waarin het Nederlandse woord apartheid gebezigd wordt om duidelijk te maken waar ieders plek was. Apartheid overal, in het park, een groot deel voor de witmensen, verboden of een klein stukje voor de zwartmensen. De steden met goede woningen waar de witmensen wonen en een TOWNSHIP, een woonoord, wat niet veel meer is dan een krottenwijk aan de rand van de stad voor de zwartmensen.

De zangeres Miriam MAKEBA, zij leefde van 1932 tot 2008, en in de jaren zestig van de vorige eeuw was zij een opkomende ster. Miriam was zwart en werd dus gezien als apart, zeker in de beginjaren van de televisie en in de tijd dat er nog niet veel mensen uit andere culturen in ons land woonden. Ik herinner mij dat ze in het door Willem Duys gepresenteerde GRAND GALA DU DISCQUE met een enorme hoofdtooi van de hoge trap afkwam. Ze zag er uitheems uit en was een vrouw, die mocht zich tooien op een extravagante wijze, dat was legitiem. Zij was een groot artiest, die wordt niet gediscrimineerd. Ook al dachten in die tijd nog heel veel mensen in ons land enorm in zwart-wit.

Het denken in hokjes is er heden ten dage nog steeds, ik dacht dat het niet meer in zwart-wit was, maar nu ik erover nadenk lijkt er helemaal niks veranderd. Er lijkt nu soms een soort van jacht op moslims gaande, zij zijn nu degenen die de zwarte piet toegespeeld hebben gekregen. Discriminatie gaat soms zo ver dat er sprake van geweldpleging, ook in ons land. De minister van justitie en veiligheid, OPSTELTEN, heeft verordend dat per 1 juni 2011 de strafeis verdubbeld wordt als er sprake is van discriminatie bij geweldpleging. Een artikel in de krant daarover verwijst naar geweld tegen homo´s.

Want ook al zou de sociale acceptatie van homoseksuelen in ons land over het algemeen zijn toegenomen, het aspect van de veiligheid is de orde. Minister van BIJSTERVELD, met in de portefeuille emancipatiezaken, heeft een emancipatienota opgesteld die moet leiden tot minder discriminatie van homo´s en lesbiennes. Emancipatie middels een nota van de minister, dat zou niet moeten. Helaas is dat nog nodig, de zwarte vrouw, de moslima, de homo en de lesbo, allen hebben ze last van het dualistische denken wat diepgeworteld zit. Duaal denken is een patroon wat als het ware verankerd zit in het West-Europese systeem. Er valt heel veel over te zeggen, een persoon is een geheel, je moet zijn zo je bent. Zoals het simplistisch verbond zong. Zoek jezelf en vind jezelf en het goede.

Hendrik

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]