"Vrij & Verbonden" door Hendrik

Titel:  Vrij & Verbonden
Auteur:  Hendrik
Datum:  15 mei 2011
Revisie:  -
Gelezen:  4421

Vrij & Verbonden

Het gaat er nog steeds over dat er foto’s als bewijs in de media getoond moeten worden waarmee de dood van Bin Laden zichtbaar gemaakt moet worden. Mensen willen bewijs zien, of is het een vorm van sensatiezucht? Ik weet dat er vaak bij het afscheid nemen van een overledene gekeken wordt wanneer deze in de kist ligt. Zo zijn wij dat in onze cultuur gewend. Je ziet de dood daarmee onder ogen, je ziet dat de ander er niet meer is. Soms kun je een uitvaart niet persoonlijk bijwonen, dan doe je het met het verslag wat je krijgt van iemand die er wel bij was. Zo heb je er weet van, geen twijfel mogelijk.

Waar ook geen twijfel over mogelijk was is het feit dat we de doden herdacht hebben op 4 mei. De doden zeg ik, maar welke doden herdenk je? Dat kan voor iedereen anders zijn, elke generatie heeft zo haar eigen speerpunten en eigen beleving van de oorlog. Want wat is ‘de oorlog’ eigenlijk? In onze regionen gaat het dan over WOII. Maar elders op de wereld heeft men die oorlog niet altijd als wereldoorlog gezien. En is bij ons WOII de grote oorlog, bij onze zuiderburen is WOI ‘De Grote Oorlog’. Daar sloeg in de jaren 1914-1918 de oorlog grote wonden die tot op vandaag de dag nog gevolgen hebben. Ik dacht toch weer aan de mensen die naar de kampen gestuurd werden om vernietigd te worden. Mensen die vanwege hun anders zijn niet mochten bestaan. Anders zijn werd angstig gevonden.

Over angst gesproken, angst kan voortkomen uit onwetendheid, angst voor het onbekende. En als het onbekende bekend wordt, dan blijkt het allemaal heel erg mee te vallen, zo gaat het vaak. Vreemde mensen die naast je zijn komen wonen, of je bent zelf verhuisd en vraagt je af wie er zoal rondom je wonen. Het vreemde gaat er snel af als je kennismaakt en de ander leert kennen. Vaak blijkt dat er met een andere levenswijze voor jezelf andere inzichten komen die je leven rijker maken. Het spreekwoord onbekend maakt onbemind is nog steeds actueel.

Vrijheid op straat, het thema van 4-5 mei 2011. Vrijheid op straat, je vrij voelen om jezelf te zijn, thuis en buiten op straat. Vrijheid gaat samen met veiligheid, je veilig voelen maakt dat je vrij kunt zijn om te doen en te laten wat je wilt. Hand in hand lopen, op straat, als verliefd stelletje? Ik denk automatisch aan een jongen en een meisje van een jaar of achttien, smoorverliefd en niet van elkaar af kunnen blijven. Dat geldt voor 90% van de jongeren, want 89,9 procent van de jongeren is hetero. Cijfers uit een onderzoek van HUMO, oktober 2010. De enquête werd afgenomen bij 1100 jongeren tussen 15 en 24 jaar. Verder blijkt dat 6,3 procent de voorkeur aan geeft aan een partner van hetzelfde geslacht. Hand in hand lopen, op straat, als verliefd stelletje, jongen- jongen, meisje-meisje. Vrijheid, vrolijkheid en het goede.

Hendrik

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]