"Peter J. Gomes" door Hendrik

Titel:  Peter J. Gomes
Auteur:  Hendrik
Datum:  2 jun 2011
Revisie:  -
Gelezen:  4430

Peter J. Gomes

Peter J. Gomes was dominee van de Harvard University's Memorial Church sinds 1974. Een Amerikaanse baptistendominee. Hij werd door Time Magazine als een van Amerika’s toppers onder de predikanten genoemd. Hij was in bezit van tientallen eredoctoraten en het zou geen moeite kosten om een waslijst op te sommen van universiteiten waar zijn verdienstelijkheid nog volop geprezen wordt.
Hij is dominee geweest tot het einde van zijn leven. Ook was hij als religieus leider in de Verenigde Staten betrokken bij de inauguratie van presidenten. Want zoals dat pleegt te gaan in het land van ‘GOD BLESS YOU’, in het publieke domein is nog volop ruimte voor een christelijk gebed.

Maart 2011 overleed deze bijzondere prediker. Het was geen prediker van de mooie gladde praatjes, de mooie vrome woorden. Hij was een prediker van recht uit het hart, waar horen en doen één waren. Waar geen sprake was van dualisme.

Waarom nou juist hier over deze man? Omdat hij in Europa onbekend is. Maar waarom eigenlijk, vraag ik mij af? We zijn nogal wat gewend aan Amerikaans geweld, als het over geloven gaat. De ene fundamentalist die de andere overschreeuwt. De idioten die met spandoeken tekeer gaan en zichzelf in brand steken om maar in beeld te komen. Geen middel wordt geschuwd door de dwaze en fanatieke ‘volgelingen’. Tussen haakjes, want wie volgt men eigenlijk? Als je het zou vragen dan denken ze Jezus te volgen. Daar kun je echter de nodige kritische vragen bij stellen.

Ik kwam deze Peter J. Gomes pas op het spoor, nadat ik las over zijn overlijden. Wat ik las, raakte mij diep. Gomes is een Amerikaan van Afrikaanse origine, een zwarte man. Hij is geboren in het jaar 1943, in de tijd dat het probleem van de apartheid nog actueel was. Het was voor een zwarte niet gebruikelijk om te studeren. Enerzijds vanwege het geld, anderzijds vanwege het gegeven als kansarme door het leven te moeten gaan.

In 1991 deed Gomes Harvard University op haar grondvesten schudden, toen hij uit de kast kwam vanwege uitspattingen van extreme homofobie op de universiteit.
“I’m always seen as a black man and now I’m seen as a black gay man. If you throw the other factors in there that make me peculiar and interesting — the Yankee part, the Republican part, the Harvard type — all that stuff confuses people who have to have a single stereotypical lens in order to assure themselves they have a grasp on reality”, zei hij in een interview met de Boston Herald in 1996.

Momenteel lees ik van Gomes ‘The Good Book’. Een opluchting te lezen dat deze man zelfs de Amerikaanse Baptisten op weg stuurt naar het goede!

Hendrik

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]