"Spiritualiteit" door Hendrik

Titel:  Spiritualiteit
Auteur:  Hendrik
Datum:  3 jun 2006
Revisie:  -
Gelezen:  4431

Spiritualiteit

Spiritualiteit is een woord wat steeds vaker te lezen is in de krant en te horen in de media. Met het woord spiritualiteit wordt niet altijd hetzelfde aangeduid. De betekenis is volgens Van Dale: geestelijk bestaan, ontstoffelijkheid. In die richting wordt het meestal wel gebruikt, aandacht voor het geestelijke in de mens. In de huidige samenleving hebben we als het ware altijd haast, iedereen heeft het druk. Even zomaar tijd verspillen is er niet bij, zonde noemen we dat zelfs.

Ik zou het zonde noemen dat we dat niet doen, tijd verspillen. En dan bedoel ik het verspillen in de positieve zin, tijd spenderen aan even ‘niets’. Even tijd nemen om adem te halen, even tijd nemen om stil te staan bij het moment. Op adem komen om de geest rust te laten vinden zodat deze zich weer op kan laden. De geest heeft ook rust nodig, rust om weer creatief te kunnen worden. Spiritualiteit gaat het nog steeds over, de ruimte die er nodig is voor het geestelijke aspect. De geest verdient dat, die is alle uren en dagen aan het werk, zelfs in de nacht.

Geest staat tegenover materie, geestelijk staat tegenover lichamelijk. Het lichamelijke van de mens heeft bij holebi’s altijd volop aandacht. Ze doen er alles aan om er lichamelijk goed uit te zien. Beauty centra voor gays doen goede zaken. Het lichaam wordt goed onderhouden, er wordt enorm veel geld aan besteed. Het is echt wel opvallend dat juist de gay mannen en vrouwen zo op het uiterlijk gericht zijn. Wat krijg je dan? Een lichaam dat aan de buitenkant verzorgd is, met een geest die verdort? Gaat het zo, dat alleen maar het lijf okay is? Als je haar maar goed zit, dat zong Vulcano, een waarheid als een koe.

Het geestelijke dus, de huidige aandacht voor het spirituele, wat moeten we daar mee? Spiritualiteit als iets particuliers misschien? Zo zal het wel beginnen, als iets individueels, want wie gaat er nu zeggen dat hij of zij bezig is met het zoeken naar spiritualiteit? De indruk zou kunnen ontstaan dat je zelf niet sterk genoeg bent, dat wil je zeker niet. Toch is het niks nieuws, het is van alle tijden, mensen zoeken naar geestelijke voldoening, geestelijke uitdaging, geestelijke rust en geestelijke spanning. De geest hoort bij een mens, en horen dus ook geestelijke zaken bij een mens.

We zijn het wat kwijt geraakt, het geestelijke is een gebied waar we niet zo vertrouwd meer mee zijn. En toch is er de behoefte, behoefte om met zaken bezig te zijn die de geest betreffen. Iets van spiritualiteit, iets inspirerends, dat zou welkom zijn. Maar wel voorzichtig beginnen, een beetje proeven, een beetje aftasten, daar kan het mee beginnen. Misschien kan Pinksteren er behulpzaam bij zijn, Pinksteren is tenslotte het feest van de geest. Het hoeft niet perse christelijk te zijn, er is veel spiritueels. Niet te heftig, voorzichtig aan, dan breekt het lijntje niet, en vind je de weg naar het goede.

Hendrik

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]