"Wat als..." door Frederique

Titel:  Wat als...
Auteur:  Frederique
Datum:  13 jul 2011
Revisie:  -
Gelezen:  4466

Wat als...

Ik ben op vakantie. Bij het ontbijt valt de vrouwelijke ober me op. En allerlei vragen bekruipen me:

* Had ik er ook zo mooi uitgezien als ik als vrouw geboren was?
* Had ik dan goed in de groep gepast omdat ik me niet tussen-de-genders-in zou voelen, of zou ik ook dan (net als het meisje dat gister in de bus door een groep vriendinnen gepest werd) buiten de groep gevallen zijn?
* Ik zou vermoedelijk minder jaloers geweest zijn op vrouwen, hoewel - als ik soms vrouwen over andere vrouwen hoor dan waag ik ook dat te betwijfelen...
* Zou ik het beroep gekozen hebben dat ik nu gekozen heb? Vermoedelijk niet. Was ik dan beter afgeweest? Of had ik me door de decaan laten verwijzen naar zijn "vervolgschool voor meisjes", de beroepsopleiding voor verzorgende en verplegende beroepen? En was ik daar gelukkig van geworden?
* Zou ik dan kinderen gebaard hebben (wat me prachtig lijkt)? Of zou ik, net als nichtjes van mij, moeite hebben om "aan de man te komen"? En zou ik dan die maandelijkse ongesteldheid niet verwensen als ik toch nooit kinderen zou krijgen? Zou het dan fijn voelen in mijn -dan- volledig vrouwenlichaam? Zou ik me echt gelukkiger voelen dan nu in mijn half-vrouwen-lichaam dat, zoals een vrouw me ooit vertelde, alle positieve eigenschappen van een vrouw zou krijgen zonder de negatieve elementen zoals het ongesteld worden?
* Zouden mensen dan een vrouw in mij zien? Of zouden ze ook dan nog mannen-dingen zien? Zou ik een "kenau" zijn? Of een "bitch"?
* Zou ik zelf het gevoel hebben een vrouw te zijn? Of zou ik oeverloos jaloers zijn op mannen met zo'n handige piemel? Terwijl ik dit zo denk vraag ik me af of een geslachtsoperatie dan toch niet zo handig is, maar ik houd het gevoel dat die piemel wel over en te veel is. Maar dat is kennis van nu. Zou ik die kennis ook hebben als ik in een echt vrouwenlichaam geboren zou zijn?

Ik weet 't niet. Zal 't ook wel nooit te weten komen. Het maakt me wel verdrietig, want onder al die relativeringen zit er wel het verlangen naar zo'n "echt" vrouwenlichaam...

Geschreven eind 2009, ruim een jaar voor de geslachtsoperatie.

Frederique

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]